„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kerítés-hülyítés

16/07/2019 22:22

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Gyanúsan sok pénz megy el a rendőrség költségvetéséből a határkerítésre. Egy szűk körön kívül senki sem tudja, hogy mi mindent számolnak el ezen a címen.

2019. július 16. Megbeszéljük - részlet 19.07.16. Harangozó Tamás
13:52
00:00

A magyar rendőrség költségvetésének negyede megy el a menekülteket visszatartani hivatott kerítés fenntartására, őrzésére. 146 milliárd forint. Ez még akkor is sok lenne, ha tízezrével érkeznének a határra migránsok, de erről szó sincs. Legfeljebb néhányan kószálnak errefelé, ők sem Magyarországra készülnek. Hogy ennyi pénzbe kerülne a határőrizet, az nyilvánvalóan nem igaz. Ám azt, hogy mi az igazság, nem kötik senki orrára. Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagja, Harangozó Tamás MSZP-s képviselő sem tudja, noha ennek a bizottságnak lenne a dolga az ellenőrzés. Egy normális országban.

A határkerítéssel kapcsolatos beruházásokat, beszerzéseket rendre kivonják a közbeszerzési kötelezettség alól. A rendőrség költségvetését meg-megtoldják a tartalékból, átláthatatlan a gazdálkodás. Nem lehet tudni, hogy ebben a 146 milliárdban mi van benne. A bérek, a túlórák? Papíron 3000 határvadászt vettek fel, de sokan ki is léptek, azt sem tudni hányan teljesítenek ott szolgálatot. Titok – mondják. Azt azért lehet tudni, hogy például a kerítés elektronikus védőrendszerét nem vette meg a rendőrség, hanem bérli, más dolgokat lízingel.

A határszakasz hosszát tekintve, arra lehet következtetni, hogy a rendőri állománynak legfeljebb 10 százaléka teljesíthet ott szolgálatot. Mégis elviszik –papíron- a költségvetés negyedét. Akárhogy is számolunk, valahogy nem jön ki a matematika. Valami nagyon nem stimmel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Megbeszéljük
2019.07.16. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György