„Klubrádió
Reggeli gyors

"Orbanizálás” vár Itáliára?

2/09/2022 07:51

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Udo Bullmann német szociáldemokrata európai parlementi képviselő szerint egy radikálisan jobboldali olasz kormány megnyitná az utat az előtt, hogy az Európai Unió egyik alapító országában "orbanizálják” a demokráciát. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

2022. szeptember 02. Reggeli gyors 2022.09.02. Kárpáti János lapszemle
04:54
00:00
Az EurActiv a közelgő svédországi és olaszországi parlamenti választások kapcsán arról ír, hogy az európai jobbközép pártok és a szociáldemokraták sokat vitatott nagykoalíciója helyett most az Európai Néppárt a politikai spektrum jobboldalán keres partnereket a kormányalakításhoz. A két említett országban a választások nyomán előállhat az, hogy a hagyományosan EU-párti jobbközép erők szélsőjobboldali, illetve euroszkeptikus pártokkal lépnek koalícióra – vélekedik a brüsszeli uniós hírportál.

Svédországban szeptember 11-én, Olaszországban pedig 25-én tartják a törvényhozási választásokat. A legfrissebb stockholmi közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a baloldali tömb, amely a szociáldemokratákból, a zöldekből, a Baloldali Pártból és a Centrum Pártból áll, fej-fej melletti küzdelmet vív a jobboldali tömbbel, amelynek alkotóeleme a jobbközép, a liberális és az euroszkeptikus párt.

Nyilatkozott az EurActivnak, a szélsőjobboldali, Svédország Demokratái elnevezésű párt európai parlamenti képviselője, Charlie Weimers, aki azt hangoztatta: a felmérések szerint a népszerűségi versenyben a második helyen álló pártjával szemben Svédországban immár nem lehet egészségügyi karanténról beszélni, mint néhány évvel ezelőtt – európai szinten azonban talán még igen.

Olaszországban a jobboldal - az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Itália együttesen - 48 százalékon áll jelenleg, miközben a Demokrata Párt vezette baloldali tömb 29 és fél százalékon.

Az EurActiv cikke idézi Manfred Webert, az Európai Néppárt bajor elnökét, aki azt mondja, pozitív meglepetés volt számára a jobboldali szövetség választási programjam annak erősen uniópárti, NATO-párti és Amerika-barát jellege.

Az EurActiv cikke szerint azonban az európai progresszívek nem osztják Weber nézetét, és súlyos veszélyben látják az uniós projektet. Udo Bullmann német szociáldemokrata európai parlementi képviselő a portálnak adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a Néppártnak mindig nehézséget okozott, hogy világosan elhatárolódják a szélsőjobbtól. Bullmann szerint egy radikálisan jobboldali olasz kormány megnyitná az utat az előtt, hogy az Európai Unió egyik alapító országában "orbanizálják” a demokráciát. Ezzel – tette hozzá a szociáldemokrata politikus – visszahoznák a letűnt illiberális gazdasági és társadalmi berendezkedést, elmélyítenék az egyenlőtlenségeket. Az EurActiv emellett megemlíti: az a szempont is nagy súllyal esik latba, hogy Orbán baráti viszonyt ápol Moszkvával.

Most pedig magyar-román reláció. A Nemzeti Diszkriminációellenes Tanács elnevezésű román kormányzati ügynökség – feljelentés nyomán - beidézte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a július végén Tusnádfürdőn elmondott rasszista beszéde miatt, írta az Allgemeine Deutsche Zeitung című német nyelvű romániai lap. Az idézés tegnapra szólt, és Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács vezetője elmondta, hogy azt a bukaresti magyar nagykövetséghez juttatták el. A kormányfők ugyan immunitást élveznek, de a törvény értelmében a testület köteles minden feljelentésnek utánajárni. A magyar miniszterelnöknek jogában állt az idézést figyelmen kívül hagyni, annak eleget tenni, vagy magát képviseltetni. A feljelentést Alexandru Muraru, a kormányzó Nemzeti Liberális párt alelnöke, az antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemmel kapcsolatos ügyekben illetékes miniszterelnöki tanácsadó tette. Muraru szerint Orbánnak a magánjellegű romániai tartózkodása alatt a fajok keveredéséről tett kijelentése a diszkrimináció eklatáns példája volt. Ha az eljáró román testület helyt ad ennek az állításnak, akkor a magyar kormányfőre bírságot szabhatnak ki.

Orbán Viktor Tusványos 2022
 

Végül lapszemle a lapszemlében, röviden. A pozsonyi Pravda beszámol a 24.hu cikkéről, miszerint az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta gyakorlatilag megszűnt a visegrádi négyek együttműködése. Magyarország elszigetelődése azzal jár, hogy ténylegesen V3-as együttműködésről beszélhetünk, ami például abban nyilvánul meg, hogy a szlovák légteret cseh és lengyel gépek fogják oltalmazni. A cikkátvétel ismerteti Szent-Iványi István külpolitikai szakértő megállapítását, miszerint a V4-ek legutóbbi közös akciója az időközben lemondott Boris Johnson brit miniszterelnökkel való találkozó volt, és hogy el kellett halasztani a négyek Budapestre tervezett védelmi miniszteri találkozóját.

v4
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.09.02., kedd 06:00
Riporter: Kárpáti János