„Klubrádió
Reggeli gyors

Végjáték az Unió milliárdjaiért

25/08/2022 09:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nem túl bíztató a kép, hogy megkapnánk az uniós pénzeket. Aligha lesz elegendő megígérni a bírósági és a közbeszerzési eljárások rendszerének megreformálást az uniós pénzek odaítéléséhez. Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. augusztus 25. Reggeli gyors - részlet 22.08.25. Csernyánszky Judit lapszemléje
04:47
00:00
Sokat foglalkozott az orosz sajtó Szijjártó legutóbbi bejelentésével, hogy Magyarország nem támogatja a több uniós tagország által felvetett ötletet, miszerint ne kaphassanak schengeni vízumot orosz állampolgárok – írja többek között az Interfax orosz hírügynökség. A magyar külügyminiszter csatlakozott ezzel a német kancellár álláspontjához, aki azzal indokolta döntését, hogy nem szabad büntetni az orosz embereket Putyin háborúja miatt. Szijjártó indoka a kérdésben nem ismeretes. Az észtek, finnek, lettek és litvánok közös kezdeményezését feltehetően augusztus végén Prágában vitatják meg a külügyminiszterek – mivelhogy most a csehek töltik be a soros elnökségi posztot az Európai Unióban. Egyébként Ciprus és Görögország sem ért egyet a kezdeményezéssel. A litvánok egyébként bejelentették, amennyiben az Unió engedélyezi vízum kiadását oroszoknak, akkor különutasként saját intézkedést vezet be.

A Google újabb korlátozást vezetett be Oroszországban, ezúttal a teherautókat gyártó legnagyobb orosz vállalatot, a KamAZ-t (КамАЗ) vették le a YouTube csatornáról – számol be erről a Life magazin orosz nyelvű kiadása. A hivatalos indoklásban a gyártócég elleni exporttilalom illetve nyugati szankciók bevezetése áll. Szerepel benne az is, hogy a későbbiekben sem lesz módja a KamAZ-nak saját profiloldalt létrehozni.

Fotó: Facebook
 

Végjáték az Unió milliárdjaiért címmel ír a Die Presse, amely meglehetősen szkeptikus a magyar kormány bizakodó álláspontjával ellentétben. Oliver Grimm úgy véli, aligha lesz elegendő megígérni a bírósági és a közbeszerzési eljárások rendszerének megreformálást az uniós pénzek odaítéléséhez. Amennyiben Magyarország szégyenben marad – s ez az elkövetkező hetekben el is dől – akkor a forint tovább gyengül, és az európai átlagnál is súlyosabb recesszióba kerülhet Magyarország. Az írás ugyan nem részletezi információk híján, mi szerepel a magyar kormány által az Európai Bizottság kifogásaira válaszul írt levelében, mindenesetre összefoglalja, mit jelent az Orbánföld/Orbanland súlyos korrupciós rendszere, amelyben barátok és például Orbán veje számos közbeszerzési pályázatot nyert. Többek között ezért is indult eljárás a magyar kormány ellen, amely könnyen komoly pénzek megvonásával járhat ugyebár. A cikk azonban úgy véli, feltehető, hogy nem a teljes 7 éves költségvetési összeget vonják meg Brüsszelben Magyarországtól, annak csak egy részét. Azonban még így is félő, hogy folytatódik az a folyamat, amelynek során a külföldi befektetők kivonják pénzüket, ami a forint értékzuhanásának egyik magyarázata.

Fotó: Pixabay
 

Erről ír a berlini bne IntelliNews kiadványa is, idézve Navracsics Tibort, aki szerint szeptemberre megállapodás születhet a jogállami normák helyreállításáról, a Covid-féle helyreállítási alapról azonban csak az év végére vár áttörést, mert szerinte abból a programból politikai ügyet csináltak. 16+22 milliárd Eurós támogatásról van szó összesen, amelyeket több mint egy éve visszatart Brüsszel, jelezve, nem ismer tréfát, ha jogállami kérdésekről van szó. A levél tartalmáról, az ott megfogalmazott kormányzati ígéretekről azonban egyelőre senki nem hajlandó semmit elárulni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung rendkívül alapos körképet ad a Bonnban egykor működő nagykövetségekről, az épületek állagáról és működésükről, hasznosításukról. Miután minden külképviselet átköltözött Berlinbe, sok ország nem törődött a régi épületekkel. Így Magyarország sem, húsz éve üresen, elhanyagoltan áll a bonni volt nagykövetség. Állítólag a kormány készül eladni, de kivárja a legjobb ingatlanpici árhullámot.

bonni volt nagykövetség Forrás: Wikipedia
 

Az angol nyelvű sajtótermékekben nagyot fut továbbra is az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetője kirúgásának botrányos története. A Washington Posttól kezdve, a Los Angeles Times-on, a New York Timesig.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.08.25., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit