„Klubrádió
Reggeli gyors

Keresztény vallású ember nem lehet rasszista

8/08/2022 08:06

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Dallasban a legnagyobb tapsot akkor kapta a magyar miniszterelnök, amikor a gender ideológiájáról beszélt, és kijelentette, a nő az nő, a férfi az férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. augusztus 08. Reggeli gyors - részlet 22.08.08. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:18
00:00
Williamsburgi olvasó levelét hozta le a Washington Post véleményrovatában, amelyben a szerző, Miles Lambert azt állítja, hogy az amerikaiaknak tulajdonképpen nincs mit okulniuk Orbán Dallasban elhangzott beszédéből, mert a magyar történelem útelágazásai nem hasonlíthatóak össze az amerikaival. Pedig, hát Orbán Viktor nagyon elszánt, amikor igyekszik párhuzamokat vonni a két ország között. De mi is a helyzet: az Osztrák-Magyar Monarchia részeként hazánk az I. világháborúban a vesztesek oldalán vett részt, aminek okán a Trianoni Békeszerződés etnikai és területvesztést eredményezett. Ennek a veszteségnek a visszaszerzése hajszolta bele Magyarországot a II. világháborúba. Ám azóta is nyílt seb a magyarok lelkén az ország szétdarabolása, nem beszélve a világon egyedülálló magyar nyelvről. Lambert szerint a magyaroknak nem kell megmagyarázni, mit jelent az az egzisztenciális fenyegetés, amellyel Orbán az asszimilálódni képtelen idegeneket akarja a magyaroktól távol tartani. Ilyen tekintetben pedig semmilyen párhuzamot nem lehet vonni a két ország között, az amerikaiaknak nincs miért fontolóra venni Orbán kijelentéseit, amikor saját belpolitikai problémáikat akarják megoldani.

A Klubrádiónak egy éve interjút adó Rod Dreher amerikai konzervatív véleményvezér ennek épp az ellenkezőjét állítja az American Conservative folyóiratban, miszerint igen is van miért odafigyelniük az amerikaiaknak Orbán beszédére. Ő is jelen volt a rendezvényen és szerinte a legnagyobb tapsot akkor kapta a magyar miniszterelnök, amikor a gender ideológiájáról beszélt, és kijelentette, a nő az nő, a férfi az férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Az, hogy mennyire igazat mond, Dreher szerint mi sem bizonyítja jobban, minthogy Orbánt négyszer egymást követően megválasztotta a nép szabad és tisztességes választásokon. Ezt pedig a baloldali média gyomra nem veszi be, ráadásul az ellenzék reménytelenül rosszul politizál – állapítja meg. S ehhez hasonlókat ír 15 oldalon. Ezen a nyomvonalon haladva mi sajnos nem tudunk több időt szentelni rá.

A Washingtoni Christian Post is tudósított Orbán dallasi beszédéről, kiemelve azt a tételmondatot, miszerint keresztény vallású ember nem lehet rasszista. De sajnos arra nem tért ki, hogy mitől igaz ez a tételmondat, mert az első megállapításból nem következik a második akkor, ha valaki mégiscsak rasszista kijelentéseket tesz. Kérdés továbbá, ha valaki rasszista kijelentéseket tesz, akkor aligha keresztény. Kiemelte még azt a kisebbségre rendkívül sértő mondatot is az írás, miszerint ’kevesebb transzvesztita férfit és több Chuck Norrist'.

Az NBCNEWS szerint az önmagában sokat elárul a CPAC és Orbán viszonyáról, hogy kik szólaltak fel a rendezvényen. Sorolja a szélsőséges jobboldaliakat, illetve Steve Bannont, akit épp most találtak bűnösnek, miután nem ment el a január 6-i bizottság kongresszusi beidézésére. Akár több év börtönbüntetést is kaphat az ősszel az ítélethozatalkor. Az írás leszögezi, ennek a CPAC-nek semmi köze Reagan pártjához, Bush elnök pártjához, akik mind részt vettek annak idején a rendezvényen, mert nemcsak, hogy a republikánus párt szélsőségeseit vonultatta fel, hanem a perek sokaságában érintett Donald Trump híveinek seregszemléje volt.

A Szabad Európa angol nyelvű szekciójában bukaresti keltezéssel olvastunk elemzést arról, hogy Orbán Viktor miként vásárolja meg a sportbefektetéseken keresztül a szomszédos országok magyarjainak szívét és lelkét a hatalomgyakorlás és befolyásszerzés ’soft’ eszközeivel. Csak Erdélyben 33 milliárd forintot fektetett be az elmúlt 6 évben. Július harmadik hetében pedig úgy járt ott háromszor is Orbán, hogy hivatalosan a román kormány meg sem hívta.

A Moszkovszkij Komszomolec (Московский Комсомолец) újságban egy orosz felsőházi képviselő, Alekszej Piskov (Алексей Пушков) paradoxonnak tartja, hogy Orbán felszólal az orosz szankciók ellen az Európai Unióban, azonban megszavazza azokat. A konklúzió a részéről: ha az EU tagja vagy, akkor nem hozhatsz szabadon döntéseket függetlenül az EU-tól. Emellett a cikk külön kiemeli Orbánnak a Kossuth Rádióban is elhangzott mondatát, miszerint teljes tévedés, hogy az Ukrajnának küldött korszerű nyugati fegyverekkel meg lehet nyerni a háborút.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.08.08., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit