„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Ne hülyézzük le az áltudományokban hívő ismerőseinket, inkább próbájuk megérteni, miért gondolkodnak így!

13/01/2022 09:03

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Sokszor olyanok is bedőlnek az áltudományoknak, azok alkalmazóinak, akik tanult, értelmes emberek, például készpénznek veszik speciális gyógymódként eladott, egyébként megalapozatlan terápiák hirdetőinek állításait. Állandó szakértőnk, Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke próbált magyarázatot adni a jelenségre. A bűvésztrükkök is előjöttek.

2022. január 10. Ötös - Para-Kovács Imrével-részlet / Interjú, Pintér András Gábor - 2022. 01.10.
42:06
00:00

Világszerte léteznek szkeptikus mozgalmak, ahogy Magyarországon is, közös jellemzőjük, hogy nincsenek szponzoraik, mivel hitelességük alapja a függetlenség. Tagjaikat a hazugságok leleplezése motiválja és az, hogy megpróbálják megakadályozni a visszaéléseket az emberek hiszékenységével. “Miközben az ellenoldal az emberek átverésével irdatlan nagy profitot termel”– mondta a 15 éve alapított hazai Szkeptikus Társaság elnöke, Pintér András Gábor.

Az emberi elme egész jól megismerhető és manipulálható, függetlenül attól, hogy a csaló hivatalosan mennyire képzett. A bűvésztrükkök mutatják be a legjobban, milyen könnyű becsapni az embert. Ám amíg vannak olyan területek, ahol viszonylag könnyen leleplezhetőek a nem megalapozott állítások – mint például Uri Geller kanálhajlítása a preparált evőeszközök kicserélésével – , az egészségügyben, amely manapság a legjellemzőbb területe az áltudományokra épült üzletágaknak, ez sokkal bonyolultabb. Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt időszakban Magyarország egyik legnagyobb vitaminkereskedője egyértelműen hamis állításaival mekkorát profitált, dacára annak is, hogy a versenyhivatal számtalanszor megbüntette. De az ilyen hatalmas profitot termelő vállalkozások számára a büntetések összege csupán aprópénz, nincsen komoly visszatartó ereje.

 
 Forrás: AMPBlog
 

Pintér András Gábor szerint mindenki alapvetően jót akar magának és szeretteinek is, például, ha valaki egy áltudományos gyógymódot követ, azt nem azért teszi, mert rosszat szeretne, hanem, mert tényleg bízik abban, hogy az a bizonyos módszer jó, és segíteni fog. A Szkeptikus Társaság elnöke szerint, amikor egy ismerősünk tudományosan megalapozatlan dolgokat elhisz, az nem feltétlenül jelenti, hogy az illető ostoba. Véleménye, hogy az egymás közötti kommunikációinkban az áltudománnyal kapcsolatos vitáknál is nagy változtatásra lenne szükség, ugyanis óriási ellentéteket tud szítani, ha egyszerűen lehülyézzük a másikat csak azért, mert nem tartunk valamit megalapozottnak. Célszerű inkább megérteni, vajon miért hisz az illető egy bizonyos állítást igaznak.

A Szkeptikus Társaság elnöke kiemelte, hogy bárki keresheti őket az info@szkeptikus.hu e-mail-címen, amennyiben kérdése van, vagy bizonytalan valamiben. Ha egy felvetésre esetleg nem tudnak egyből érdemben reagálni, abban az esetben ők is szakemberhez fordulnak a válaszért. Egyesületi tagnak is lehet jelentkezni a honlapjukon, mégpedig ajánló rendszer alapján, ajánló tag hiányában sem kell feladni, ilyen esetekben egy online elbeszélgetés után nyerhet valaki felvételt a társaság tagjai közé.

Az adásrészletet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös/!Interjú Pintér András Gáborral
2022. január 10., hétfő 10:30
riporter: Para-Kovács Imre