„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Mi lesz veled, dalai láma?

27/06/2020 08:20

| Szerző: Klubrádió

85 éves a buddhista vezető, Tendzin Gyaco, a jelenlegi, tizennegyedik dalai láma, aki saját jóslata szerint 113 évig fog élni. De vajon az általa képviselt hit meddig élhet tovább? Lesz következő dalai láma? Hendrey Tibor volt a vendégünk.

2020. június 15. Ötös - Para-Kovács Imrével / részlet, Hendrey Tibor (20.06.15.)
49:06
00:00
A dalai láma lassan betölti 85. életévét, a vallási vezető 1959 márciusában menekült el Tibetből, ahonnan egy jól kitervelt folyamat befejezéseként a kínai Vörös Hadsereg katonái üldözték el. Így Tendzin Gyaco Tibet kínai megszállását követően Indiában talált menedékre. Az akkori drámai események napjainkban mára az egész világ számára világossá váltak, korunkban már a dalai láma személye fogalom, hiszen a béke nagyköveteként a világ egyik legszimpatikusabb szónokává lépett elő.

A dalai lámák a buddhista vallás hite szerint reinkarnáció útján adományozzák egymásnak. Ennek ellenére a kínai kormány mostanra megszerezte a jogot ahhoz, hogy a következő dalai láma kiválasztása más formában, politikai közbenjárásukkal történjen. Annak ellenére történt mindez, hogy a jelenlegi dalai láma kijelentette, hogy soha nem fog újjászületni olyan területen, amely felett a Kínai Népköztársaság gyakorol hatalmat.

A Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ Alapítvány, Magyarországon az egyetlen szervezet, amely csaknem húsz éve küzd Tibet alapvető emberi jogaiért, egyben igyekszik hitelesen megőrizni Tibet élő hagyományait. Hendrey Tibor, a társaság elnöke történelemről, politikáról, a buddhizmusról, illetve vezetőinek jelenlegi helyzetéről is mesélt.

Tupten Vanchen láma a Klubrádióban (2019.10.21.) 2019 októberében a dalai láma egyik barátja, Tupten Vanchen láma látogatott el Para-Kovács Imre műsorába

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Para-Kovács Imrével
2020. június 15., hétfő 10:00
Szerkesztő: Lay Viktória