„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Tibeti láma: Vigyázzanak a magyarok, milyen üzleteket kötnek!

22/10/2019 10:16

| Szerző: Klubrádió

A magyar politikusoktól és közvéleménytől is támogatást remél a tibeti emigráns kormány a himalájai ország kínai megszállásának hatvanadik évfordulóján a pekingi kormányzattal kezdeményezett párbeszédhez. Tupten Vanchen láma az új tibeti kezdeményezésről és arról is beszélt a Klubrádióban, mire érdemes figyelnie a magyaroknak, ha Kínával barátkoznak.

2019. október 21. Ötös-részlet/InterjúTupten Vanchen lámával (19.10.21.)
48:57
00:00

A tibeti emigráns parlament tagja, a Dalai láma barátja, a Barcelonában élő Tupten Vanchen láma (Thubten Wancsuk) és kísérete látogatott ezen a héten Magyarországra – és a Klubrádióba – a Párbeszéd a Békéért Túra keretében, Para Kovács Imrével beszélgettek a hétfői Ötösben.

A kezdeményezés lényege, hogy hatvan évvel Tibet kínai megszállása után párbeszéd kezdődjön a kínaiak és tibetiek között – merthogy ilyen idáig nem nagyon volt – azt remélve, hogy a dialógus végül elvezet a ibeti helyzet békés megoldásáig. A tibeti emigráns vezetők fő célja, hogy az 1959 óta megszállt Tibet teljes autonómiát kapjon Kínán belül. Fontos tehát, hogy a tibeti emigráns kormány nem függetlenséget követel, csak azt, amit minden nép követelhet magának, elsősorban kulturális, vallási, nyelvi autonómiát.

 
Tupten Vanchen láma
 

Nem azonnal

A túrától, amely harminc európai országot éritnt, Tupten Vanchen, mint elmondta nem vár azonnali eredményt, de nagyon sok politikussal, törvényhozási képviselővel,közéleti emberrel találkozott, és úgy érzi, a velük folytatott beszélgetések jóü irányba terelik Tibet ügyét. A túra után sem hagyja abba a munkát, évtizedek óta az a feladata, hogy békésen kiálljon Tibetért, kampányoljon a párbeszédért, a tibetiek szenvedéseinek megszüntetéséért, és ezután is ezt fogja tenni.

A Párbeszéd a Békéért Túrát indító tibetiek tizenkét pontban foglalták össze, mihez kérnek támogatást a nemzetközi közvéleménytől, a kitűzött célokról itt olvashat. Persze, tette hozzá a láma, az egész világ tudja, hogy a kínai kormány hajlamos mindent megígérni, aztán abból semmit sem teljesíteni, és propagandájukban valótlanságokat is állítanak, például azt, hogy Tibet mindig is Kína része volt, és a rendkívül elmaradott régióba ők vitték el a fejlődést. E közben minden új épület, beruházás, ami Tibetben megvalósult Kína érdekeit és a tartomány kizsákmányolását szolgálja.

 
tibeti láma
 

Ha okos Kína ura ...

Nagyon sok tibeti most mégis azt reméli, hogy most valami változhat, mert Abban bíznak, hogy Hszi Csin-ping, a kommunista, antidemokratikus Kína nagy hatalmú ura, hét éve hivatalba lépett pártfőtitkára és államfője hamarosan kénytelen lesz módosítani a pekingi kormányzat politikáján – mondta Tupten Vanchen, aki felhívta a figyelmet, hogy Kínában hatalmas tömegek nem értenek egyet a jelenlegi kurzussal, és nem csak Hongkongban, ahol folyamatosan zajlanak a demokráciapárti tüntetések. Ha Hszi Csin-ping okos, akkor váltani fog, mert ez elkerülhetetlen – tette hozzá.

Tupten Vanchen láma azt is hangsúlyozta, a kínaiak mindenhol a világon, Ázsiában, Európában, Amerikában és Afrikában is befolyásra törekszenek, nagy üzleteket kötnek, Afrikában már olyan szinten vannak jelen, hogy az már egyfajta neokolonizációnak tekinthető. Kína célja, hogy a világ gazdasági és kereskedelmi életének legfontosabb szereplője legyen, ennek a terjeszkedésnek a része az európai államokkal, köztük Magyarországgal kialakított kapcsolat is.

A láma szerint Kína az egész világot ellenőrizni szeretné. A vele kialakított jó gazdasági kapcsolatok természetesen üdvözlendők, de a magyarok (is) legyenek óvatosak, ne engedjék, hogy Kína kontrollt gyakorolhasson fölöttük, ezért ügyeljenek rá, hogy milyen üzleteket kötnek A kínai emberektől nem kell tartani, ők nem veszélyesek, ezért nyitottságot javasol irányukba, de a kínai kormánnyal szerinte nagyon vigyázni kell, mert a pekingi vezetésnek hátsó szándékai vannak – hangsúlyozta a láma.

 
Tibetért
 

 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös/InterjúTupten Vanchen lámával
2019. október 21., hétfő 10.00
riporter: Para-Kovács Imre