„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Nem biztos, hogy keresnek új Dalai Lámát

18/02/2019 13:38

| Szerző: Klubrádió

Tibeti zászló kitűzésére buzdít a Tibetet Segítő Társaság. Valaha fideszesek is lelkesen lobogtatták, most nem tűrik.

2019. február 18. Ötös - részlet 19. 02.18. Hendrey Tibor
35:46
00:00

 
Forrás: Flickr.com
 

Hatvan évvel ezelőtt menekült el Tibetből, a Dalai Láma. Az évfordulón próbálja megszólítani a szimpatizánsokat a Tibetet Segítő Társaság azzal a kéréssel, hogy tűzzenek ki egy-egy tibeti zászlót. Hendrey Tibor elnök az Ötösben beszélt arról, hogy miért is lehet fontos Tibet, akár a magyarok számára is. Tulajdonképpen a szabadság szimbóluma. A láma a kínai megszállás elől menekült el, és azokat, akik szót emeltek az autonómiáért, netán tibeti zászlót fogtak a kezükbe, a kínaiak munkatáborokban tartják fogva. Annak ellenére, hogy a tibetiek az egységes Kína részeként tekintenek magukra, bár az autonómiáért küzdenek.

Magyarországon ugyan nem tilos a tibeti zászló használata, a hatóságok mégsem tűrik, ha éppen kínai vendég tartózkodik itt. Az épp aktuális hatalom mindig is ragaszkodott a kínai kéréshez, vagy talán utasításhoz, hogy az itt lévő kínai vendég még véletlenül se láthasson tibeti zászlót. Amikor a Fidesz ellenzékben volt, jeles képviselői a civilekkel együtt lobogtatták a zászlót, ma nem tűrik meg.

Hendrey Tibor arról is szót ejtett, hogy mi lesz, ha a Dalai Láma meghal. Noha a világ bármelyik csücskében megtalálhatnák az utódját, hiszen a láma nem csak tibeti születésű lehet, véleménye szerint egy ideig nem fognak keresni új vallási vezetőt.

Para-Kovács Imre interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotók: Pixabay.