„Klubrádió
Eurozóna

Technológiai háború jön az Egyesült Államok és Kína között

25/01/2019 14:54

| Szerző: Klubrádió

Kína volt a davosi Világgazdasági Fórum főszereplője, pontosabban a kínai-amerikai technológiai háború. A résztvevők a gazdaság lassulásával is foglalkoztak, szerintük nincs vége a „könnyű pénz” időszakának.

2019. január 25. Eurozóna - részlet 19. 01. 25. Világgazdasági Fórum
11:21
00:00

Lassulás, lassulás, lassulás! Kína, Kína, Kína! - ezek voltak a davosi Világgazdasági Fórum meghatározó szavai. A résztvevők arra számítanak, hogy a gazdaság tovább lassul és ezt a folyamatot nem is nagyon lehet megállítani. Sokan hitték azt, hogy az úgynevezett könnyű pénz ideje lejárt, ám ez nem egészen így van. A központi bankok, így az Európai Központi Bank is élénkíteni próbálják a gazdaságot, így a kamatemeléssel leállnak – mondta el Dobozi István, a Világbank volt vezető közgazdásza az Eurozónában.

A lassulás persze Kínai szemmel nézve másképpen néz ki. A világ növekedésének egyharmada onnan származik, a mértéke 6,6 százalék volt tavaly és idén sem lesz sokkal kevesebb. Kína lett az Egyesült Államok geopolitikai versenytársa, amely már nem is kereskedelmi, hanem technológiai háborút folytat az ázsiai óriás ellen. Kína ugyanis már rég nem a „koppintás” módszerét alkalmazza, saját fejlesztései vannak és 2025-re be akarja hozni az USA-t, ezzel bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot is okozva.

Kína a mesterséges intelligencia kutatásában és alkalmazásában mérföldes léptekkel halad. Soros György a fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy ez már-már veszélyes méreteket is ölthet az emberekre nézve.

Dobozi István szerint Kínát nem szabad leértékelni, most még egy ponton le vannak maradva a mesterséges intelligencia fejlesztésében, az alkatrészgyártásban, pontosabban a félvezetőgyártásban, de csak ideig-óráig tart ez az állapot.

Kárpáti János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.