„Klubrádió
Reggeli gyors

Davos, sok hiányzóval

21/01/2019 12:28

| Szerző: Klubrádió

Még egy olyan nagy ország, mint az USA sem zárkózhat be. A világgazdaságban eddig sem működött az álomszerű szuverenitás, globális szabadkereskedelemre van szükség.

2019. január 21. Inotai András Davosról
05:58
00:00

Nem vesz részt az idei Világgazdasági Fórumon az amerikai és a francia elnök, a brit miniszterelnök és valószínűleg az orosz elnök sem. Mindannyian belpolitikai eseményekkel vannak elfoglalva. Ennek ellenére a davosi fórum most sem lesz érdektelen, fontos kérdésekkel foglalkozik – mondta Inota András, az MTA Világgazdasági Intézetének kutató professzora. Téma lesz a negyedik ipari forradalom, a populizmus, a mentális egészség is.

A professzor emlékeztetett rá, hogy Trump elnök két éve sem ment el Davosba, hanem egy „hadüzenetet” küldött, mire aztán kínai kezdeményezésre számos -köztük európai- ország kiállt a kereskedelem szabadsága mellett.

Inotai András szerint most, amikor lassul a világgazdaság, ez még fontosabb. Az Egyesült Államok példája mutatja, hogy egy mégoly nagy ország, mint az USA sem engedheti meg magának a protekcionizmust. Egy Magyarország méretű állam pedig egyáltalán nem zárkózhat be. Nincs olyan, hogy gazdasági szuverenitás, együttműködés van a világgazdaságban, ennek van értelme. Az érthető, hogy a globalizáció vesztesei az egész folyamat ellen fordulnak és az is, hogy vannak tájékozatlan emberek, akiket valami ellen lehet fordítani, mert azt nem látják, hogy magatartásuknak később ők, saját maguk lesznek a vesztesei.

A professzor azonban azt hangsúlyozta, hogy a XXI. század az együttműködésről szól, és nem az elszigetelődésről, arról a fajta álomszerű szuverenitásról, amely már a XIX. században sem működött.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay, Davos városa.