„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Kacsaláb: újabb fordulat az evolúciókutatásban

18/11/2019 11:30

| Szerző: Klubrádió

A kacsák lábában található szövet kulcsfontosságú szerepet játszhatott a madarak extrém gyors fejlődésében az evolúció során – erre a következtetésre jutottak a Genti Egyetem kutatói a magyar biológus, Prondvai Edina közreműködésével.

2019. november 12. Ötös Para-Kovács Imrével - részlet(Interjú Prondvai Edinával (19.11.11.)
45:19
00:00

A kutatók, köztük Prondvai Edina, az MTA-MTM-ELTE Palentológiai Kutatócsoport munkatársa különböző egyedfejlődési fázisokban vizsgálták meg kiskacsák végtagcsontjainak szöveti szerkezetét. Ugyanis a mai madarak az egyetlen dinoszaurusz-csoport, amely annak ellenére élte túl a földtörténeti Kréta időszak végén (66 millió évvel ezelőtt) bekövetkezett tömeges kihalást, hogy abban még a leggyorsabb növekedésű gerinces állatok is elpusztultak.

pteroszaurusz
 
Pteroszaurusz
 
Kép forrása: Pixabay
 


Mivel a kacsafélék futásra és úszásra kész lábakkal kelnek ki a tojásból, miközben szárnyaik aránytalanul aprók és röpképtelenek, ezért ezek a szárnyasok tűntek a legjobb kutatási alanynak. A szakemberek ezeken a madarakon keresztül próbálták felderíteni, hogy a szárny és lábcsontok szöveti felépítése hogyan tükrözi a funkcióban és növekedésben szembetűnő különbségeket. Úgy vélik, van egy speciális szövet, amely porcszerű tulajdonságainak köszönhetően nagyon gyors gyarapodásra alkalmas, így a hagyományos csontszövet növekedési üteméhez képest jelentősen felgyorsítja a végtagcsontok vastagságbeli fejlődését.

Ez a csont- és porcszövet furcsa keverékéről álló szövet lehet az alapja a madarak extrém gyors növekedésének az evolúció során. Az úgynevezett chondroid csont létezéséről már régóta tudtak, de az, hogy ez egészséges madarak végtagcsontjaiban is jelentős mennyiségben megtalálható, váratlan és jelentős felfedezés, amely szakmabeli körökben kimondottan nagy meglepetést okozott. A kacsaláb evolúciós jelentőségéről itt olvashat bővebben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: pxhere.com

2019. november 11., hétfő 10.00
Ötös - Para-Kovács Imrével