„Klubrádió
Reggeli gyors

Halálos madártámadás

18/09/2019 19:33

| Szerző: Klubrádió

Évente több százan sérülnek meg Ausztráliában azért, mert madár támadja meg őket. Bizonyos fajok a költési időszakban nagyon agresszívek.

2019. szeptember 18. Reggeli gyors - részlet 19.09.18. Orbán Zoltán
06:29
00:00

Elterjedt a hír, hogy egy szarka támadott meg egy idős férfit Ausztráliában, aki éppen kerékpározott. Megijedt, kerítésnek csapódott, és a kórházban meghalt. Évente több száz sérültje van a hasonló madártámadásoknak, kutatók vizsgálják, hogy mitől válhatnak ilyen agresszívvé az állatok. Az élettér beszűkülése, a zaj- és fényszennyezés lehet a felelős, illetve az egyre gyakoribb hőhullámok.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy igazából nem szarkáról van szó, hanem az úgynevezett feketehátú fuvolázómadárról, amely a költési időszakban szélsőségesen érzékeny. Varjú méretű, erősen védi a territóriumát, azon belül gyakorlatilag mindennek nekitámad, ha veszélyt érzékel. Egyébként rendkívül intelligens madár.

Valamiért különösen érzékeny a bukósisakokra, fejvédőkre, talán azért, mert az megnagyítja az emberi fejet, amihez a madár egy nagyobb testet, nagyobb veszélyt társít. Előfordul, hogy az ausztrál hatóságok kénytelenek kilőni néhány különösen agresszív példányt. Ezek a madarak emberkövetőek, tehát nem riadnak el városoktól, a nagyobb forgalmú utaktól sem.

Magyarországon békésebb madarak élnek, tehát például a szarkáktól, varjaktól nem kell ennyire tartani – mondta el Orbán Zoltán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.18. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre.