„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

A sarlósfecske valójában kolibri

8/07/2019 13:12

| Szerző: Klubrádió

Csak tavaly 1400 madarat, kisemlőst mentettek meg Mályiban. Már annyira ismerik őket, hogy reggeltől estig visznek hozzájuk sérült állatokat.

2019. január 08. Ötös - részlet 19.07.08. Lehoczky Krisztián
44:40
00:00

A mai első vendég egy süni. Csúnya sebe van, egy kutyának esett áldozatul majdnem. Nemrég fecskefiókákat tett a kapu elé valaki. Így telnek a napok a Mályi Természetvédelmi Egyesület Madármentő Állomásán. Ami tulajdonképpen egy családi ház. Lehoczky Krisztián az alapító kilenc éves korában köteleződött el, akkor próbált megmenteni egy fecskét. Az sajnos nem sikerült, de azóta sok-sok állaton sikerült segíteni. Csak tavaly 1400 kis ápoltjuk volt.

Ébresztő hajnali háromkor, aztán kezdődik az etetés. Egy párnapos fecskefióka még olyan, mint a gumicukor, csupasz, áttetsző, de 4-5 percenként etetni kell. Egy kis gólya például egy nap alatt egy kiló halat eszik meg. Aztán a sérülteket átkötözni, az állatok alatt takarítani, szóval van munka bőven.

Nem csak madarakat fogadnak, volt már ott denevér, sün, nyúl, sőt őz is. Most éppen 150 állat van náluk. Bárki megkeresheti őket és elvihet hozzájuk sérülteket. Alapvetően az 1 százalékos adófelajánlásokból tartják fenn magukat. Jó lenne már egy telephely - mondja Lehoczky Krisztián -, mert tudnának fogadni iskolai csoportokat, turistákat, s persze jobban el is férnének.

A legveszélyesebb az állatokra nézve az éjszakai közlekedés, sok elütött állat kerül hozzájuk. Aztán a plázák, nagy üvegfelületű csarnokok, amelyek korábban üres területekre épülnek. A madarak nekirepülnek az üvegnek, vagy betévednek az épületbe, ahonnan aztán soha nem tudnak kijönni maguktól. A nagyobb ragadozó madarak gyakran szenvednek áramütést, szóval a madármentők munkájára szükség van és szükség is lesz.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.07.08. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre