„Klubrádió
Megbeszéljük...

Momentum a kata-törvényről: A netadós tüntetés semmi volt ahhoz képest, ami ezután jöhet

12/07/2022 22:08

| Szerző: Klubrádió

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke javasolta, hogy menjenek a kata-törvény ellen tüntetők a Margit hídra kedden. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőnek is azt mondta, hogy a 2014-es netadós tüntetés semmi sem volt ahhoz képest, amire ezután számíthatnak. Ugyanis olyan nagy társadalmi csoportot sértettek meg a 400 ezer katás vállalkozó és családtagjaik ellehetetlenítésével, amely már kritikus tömeg – vélekedett.

2022. július 12. Megbeszéljük / részlet, Gelencsér Ferenc (22.05.23.)
13:33
00:00
Kedd délelőtt tüntetés kezdődött a kata-törvény szigorítása miatt a Kossuth téren, majd a Margit hídhoz vonultak a résztvevők. 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Megbeszéljük adásában elmondta, ő javasolta, hogy menjenek a Margit hídra. Úgy gondolta, nem elég, hogy a Kossuth téren szólítják fel a képviselőket arra, hogy beszélgessenek a vállalkozókkal, akiknek az életéről döntenek, hanem valami radikálisabb megoldás kell. Ezután ételfutárok mentek át az Erzsébet hídhoz, és azt is lezárták néhány órára.

Hangsúlyozta: az ilyen megmozdulásokhoz elkeseredettség kell és düh. A magyar kormány 400 ezer ember megélhetését lehetetlenítette el, amikor forintválság van és a „heti kétszeri” alapkamat-emelés se segít, egekben az infláció, ebben a helyzetben művészekkel, fordítókkal, egyetemi óraadókkal, a könyvszakma dolgozóival, futárokkal, fodrászokkal bántak el méltatlanul.

Felidézte: csak néhány napja mondta Gulyás Gergely miniszter, hogy meg akarják szüntetni a gyors és elkapkodott törvényalkotást, innentől hagynak időt társadalmi egyeztetésre. Ehhez képest egy nap alatt átzavarták ezt a törvényt, ennyit ér a szavuk – fogalmazott.

Gelencsér Ferenc úgy fogalmazott: az lepi meg, hogy ott van a 135 „bátor képviselő”, és szerinte közülük 120 semmit nem gondol erről a törvénymódosításról. Ez megdöbbentő, ez azt jelenti, hogy nem beszélgetnek a honfitársaikkal arról, miből élnek meg. Ez az adózási forma 400 ezer embert érint, a családjukkal együtt egymilliót, ez a lakosság 10 százaléka. Aki ennyi embert érintő törvényt egy nap alatt, társadalmi vita nélkül akar elfogadni, az „teljesen alkalmatlan a kormányzásra” – jelentette ki. 

 
Kata-tüntetés,
2022. július 12., kedd Fotó: Klubrádió
 

A Momentum elnöke levelet írt Parragh László iparkamarai elnöknek, akinek elvileg ez a munkája, hogy ezeket az embereket képviselje, és azt kérdezte tőle, hogy helyesnek tartja-e ezt az egy napos lebonyolítást, milyen segítségre számíthatnak a kata-károsultak, és mikor akar bocsánatot kérni tőlük.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőnek is azt mondta, hogy a 2014-es netadós tüntetés semmi sem volt ahhoz képest, amire ezután számíthatnak. Ugyanis olyan nagy társadalmi csoportot sértettek meg, amely már kritikus tömeg. Hiszen, tette hozzá, ez a törvény nemcsak a közvetlen elszenvedőit érinti, hanem azokat is, akik a katás vállalkozások szolgáltatásait igénybe vették.

Az internetadó elleni tüntetések 2014. októberében voltak: az első alkalommal, október 26-án még csak tízezren gyűltek össze, és adtak 48 órás ultimátumot a kormánynak a tervezet törlésére, amellyel minden megkezdett gigabájtnyi elektronikus adatforgalom után 150 forint adót szedtek volna be. Mivel nem törölték el, október 28-án az akkori Index szerint 30-40 ezer, a Reuters szerint százezer ember fejezte ki nemtetszését. Ezután meghátrált a kormány, Orbán Viktor október 31-én jelentette be, hogy ebben a formában nem vezetik be az adót.

Gelencsér Ferenc közölte: az ellenzék legfontosabb feladata, hogy összehozza azokat, akik folyamatosan érdeksérelmet szenvednek el a kormány tevékenysége miatt: a tanárokat, a rendőröket, az orvosokat és a katás vállalkozókat. Példaként említette, hogy egy rendőr kezdő fizetése nettó 170 ezer forint, ami megalázó. Láttunk már olyat is, hogy egy tanárnak koldulnia kell Budapesten, hogy kiegészítse a jövedelmét. Nincs elég orvos, mert nem fizetik meg őket. Erre jön az, hogy 400 ezer katás vállalkozónak ellehetetlenítik a jövőképét; adott esetben vannak hiteleik, fejlesztik a vállalkozásukat, mert eddig joggal hihették, hogy behozzák a kiadást – sorolta az ellenzéki politikus.

A keddi tüntetés este 8 körül a rendőrség beavatkozásával ért véget, kiszorították, kiemelték a demonstrálókat a Margit híd pesti hídfőjének környékéről. De a Momentum folytatja, szerda este 6-ra tüntetést hirdettek meg a Kossuth térre, „Katás vagyok, ments meg! – Tüntetés a katakárosultak mellett” címmel. „A hatalom kevesebb mint egy nap alatt fogadta el az új, igazságtalan katatörvényt. Ezzel a módosítással négyszázezer katakárosultba, összesen egymillió emberbe rúgnak bele, ennyi embert taszítanak létbizonytalanságba” – fogalmaztak a meghívóban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Momentum/Facebook

Megbeszéljük...
2022. július 12., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György