„Klubrádió
Reggeli gyors

Elemző az új katáról: A fürdővízzel a gyereket is kiönti a kormány

12/07/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hirtelen dobta be a kormány a kata szigorítását, amely súlyos komplikációt okoz a vállalatoknak és az egyéni vállalkozóknak egyaránt – mondta Radnai Károly. Az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója szerint bár a szigorítás szükséges, olyanokat is kizár a katás adózásból, akik esetében indokolt lenne ez az adózási forma.

2022. július 12. Reggeli gyors - részlet 22.07.12. Radnai Károly
08:28
00:00
Kedden fogadja el a kormány az új katáról szóló törvényjavaslatot.

"Nem meglepő, hogy radikálisan át akarták alakítani a katás adózást" – mondta Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója a Reggeli gyorsban. A szakember szerint korábban is szigorítani akarták a szabályt. Ilyen volt az a módosítás is, amely értelemben csak 3 millió forintig vonatkozik az adózási formával élőkre a katás adózás, a felett szigorú 40 százalékos különadót kell fizetniük.

Azzal mindenképp egyetért, hogy szigorítani kellett a szabályokon. Egyre többen vették fel a katát, akik korábban munkavállalóként több adót fizettek.

Szakértői vélemények szerint azonban a jelenlegi, körülbelül 400 ezer katázó közül 300 ezer ezzel a módosítással kiesik az adónemből, nekik ezzel adózási formát kell majd váltaniuk.

Az új törvényjavaslat azonban Radnai szerint is olyan, mintha a "fürdővízzel a gyereket is kiöntenék". A jogszabály ezzel kiüresedett. Mert bár azokat ki lehet szűrni, akiknek nem indokolt a katás adózás, do olyanok is kiszorulnak belőle, akik számára indokolt kedvezményt jelentett. mindezek dacára Radnai arra számít, hogy a törvénynek lesz bevételnövelő hatása, a kérdés csupán annyi, hogy valóban ez lenne a leghatékonyabb.

Hozzátette, a kata helyett is van alternatíva. A kulturális területen dolgozók számára az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) jelenthet megoldást, a céget működtetők választhatnak a társasági adó és a kisvállalati adó (kiva) között, az egyéni vállalkozók számára pedig az átalányadó és normál vállalkozói szja közt választhatnak.

A problémát a tervezet hirtelen voltában látja, erre az adófizetőknek nem volt idejük felkészülni. Ez komoly komplikációt okoz a vállalkozásoknak és az egyéni vállalkozóknak egyaránt. Az adminisztrációt is megnehezíti, évközi zárást kell csinálni, át kell  jelentkezni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Cikkünk megjelenéséig nem született meg a döntés.

Reggeli gyors/interjú Radnai Károllyal
2022.07.12., kedd 7:33
Riporter: Dési János