„Köszönjük,
A lényeg

Orvosi kamara: A betegellátást is veszélyezteti a kata-törvény

12/07/2022 13:56

| Szerző: Klubrádió

A kata-szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon – közölte kedden a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.

Az érdekvédelmi szervezet ezért azt szeretné, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek az új előírás alól, amelynek értelmében csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katások.

A kata-szabályok szigorításáról hétfőn nyújtott be javaslatot a kormány a parlament elé. Ennek értelmében a többi között csak teljes állású egyéni vállalkozó választhatja ezt az adónemet, és csak magánszemélyek számára állíthat ki számlát.

A lépés az orvosokon kívül egy sor másik olyan szakmát is érint, ahol nem csak magánszemélyek lehetnek megrendelők, így kétséges, hogy marad-e olyan vállalkozó, aki megfelel majd a szigorításnak. 

Eközben kedden délelőtt tüntetés indult az új kata-törvény ellen, a demonstrálók lezárták a Margit hidat és fölmentek az Erzsébet hídra is.

(via hvg.hu, kiemelt kép: részlet a Magyar Orvosi Kamara videójából)