„Klubrádió
A lényeg

Két hídon is tüntettek a kata módosítása ellen

12/07/2022 11:48

| Szerző: Klubrádió

Elfoglalták a Margit hidat a kata radikális és váratlan megváltoztatása ellen tüntetők. Később egy csoport felment az Erzsébet hídra, de ott néhány óra után újraindult a forgalom.

Az új, szigorított katás adózásról szóló törvényjavaslat ellen spontán szerveződő tüntetők gyűltek össze 10 óráig a Kossuth téren, onnan a Margit híd felé vonultak, amelyet – végül mindkét irányban blokkolva a forgalmat – elfoglaltak.

Kollégánk a helyszínről élőben jelentkezett.

"Megértem a tüntetők dühét" – írta facebook oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester brutális adóemelésnek nevezte a katás adózásról szóló törvényjavaslatot.

A Margit híd lezárása közben egy fiatal férfi leült egy rendőrautó elé, leköpte azt, mire négy rendőr durván elhurcolta magával. Eközben a fiatal azt kiabálta, mielőtt rácsukták at ajtót: "Demokráciát! Jogállamot!"

Pár perccel 12:30 előtt egy csoport tüntető felment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot. A Margit hídon spontán beszédeket tartottak a tüntetők.  A tüntetők a híd közepén, a sziget bejáratánál álltak meg, ahol Novák Katalin köztársasági elnöknek üzenve már azt skandálták: "Ne írd alá, Kata!" Nem sokkal fél 3 után az Erzsébet hídon véget ért a demonstráció, valamennyi sáv felszabadult, így újraindult a teljes forgalom.

Egyetlen miniszter se vett részt a sürgősségi eljárásban tárgyalt kata-törvény keddi vitáján. A kormányt képviselő Tállai András államtitkár azt hangsúlyozta, ezzel a gazdaság kifehérítése a cél.

Eközben véget ért a vita az új, szigorúbb adótervezetről a Parlamentben. Tállai András a gazdaság kifehérítéséről beszél a katatörvény kapcsán, míg az ellenzék megszorítócsomagot emleget. A kormánytöbbség valamivel délután négy előtt elfogadta a szigorúbb feltételeket bevezető törvényt.

Délután fél négy körül rendőri kíséret mellett elindult egy rolleresekből, robogósokból, biciklisekből álló, körülbelül száz fős menet a városban. A Múzeum körútnál háromnegyed 4-kor haladtak el.

A rendőrök fél hatkor arra kérték a villamossínen üldögélő tüntetőket a Margit híd pesti hídfőjénél, hogy tegyék szabaddá a sínt, hogy legalább a tömegközlekedés újra megindulhasson, ami még a délelőtt állt le a szakaszon. A tüntetők viszont a maradás mellett döntöttek. A TASZ jogásza, Hegyi Szabolcs szerint a tüntetőknek addig van jogunk maradni, amíg békésen zajlik a tüntetés.

A demonstrálókat rendőrök szorították ki a Margit hídról. A tüntetés végéről ebben a cikkünkben írtunk. 

(via Telex, 444)