„Klubrádió
A lényeg

Kiszorították a kata-törvény ellen tüntetőket a Margit hídról

12/07/2022 20:18

| Szerző: Klubrádió

Este 8 körül ért véget a reggel 11-kor kezdődött tüntetés a Margit hídnál. A kata-törvény szigorítása miatt demonstrálókat végül a rendőrök emelték ki a sínekről.

Az új, szigorított katás adózásról szóló törvényjavaslat ellen spontán szerveződő tüntetők gyűltek össze 10 óráig a Kossuth téren, onnan a Margit híd felé vonultak, amelyet, mindkét irányban blokkolva a forgalmat, 11 óra körül elfoglaltak. 

Pár perccel fél egy előtt egy csoport tüntető felment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot. Ők fél háromig voltak ott, akkor az Erzsébet hídon véget ért a demonstráció, valamennyi sáv felszabadult, így újraindult a teljes forgalom.

 
Kata-tüntetés,
2022. július 12., kedd Fotó: Klubrádió
 

A Telex azt írta, mintegy nyolc órával a Margit híd lezárása után is még 2-300 tüntető volt ott, amikor felsorakozott a rendőrség a Margit híd közepén, és a Jászai Mari tér felé elkezdte kiszorítani a tüntetőket. A villamossíneknél többen már sátrakat állítottak fel.

„Értetek is tüntetünk” – skandálta a tömeg egy része az intézkedő rendőröknek, de jól hallatszott a „mocskos Fidesz” is. Többen tiltakozásul leültek a sínekre, és a rendőri felszólításra sem mozdultak. Az intézkedésnek azonban nem álltak ellen, így őket is felemeltek a rendőrök és kivittek a sínekről.

A rendőrség honlapja szerint mentőt hívtak egy állapotos nőhöz, aki leült a villamossínre, és nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel, majd fájdalmakra panaszkodott.

Háromnegyed nyolc után már senki nem volt a villamossíneken, és a rendőrök este nyolc óra után elkezdték kiüríteni az úttestet. A Jászai Mari térnél kordont állítottak fel, senkit nem engednek fel a hídra a kordonon kívülről. Estére újraindult a villamosforgalom, a gyalogos és az autós közlekedés is a Margit hídon. A pesti oldalon egy sátrat és néhány kisebb csoportnyi embert lehetett látni a járdán.

Folytatódnak a rendkívül gyorsan megváltoztatott kata-törvény miatti megmozdulások: szerda 6-ra tüntetést hirdetett meg a Momentum a Kossuth térre, „Katás vagyok, ments meg! – Tüntetés a katakárosultak mellett” címmel. „A hatalom kevesebb mint egy nap alatt fogadta el az új, igazságtalan katatörvényt. Ezzel a módosítással négyszázezer katakárosultba, összesen egymillió emberbe rúgnak bele, ennyi embert taszítanak létbizonytalanságba” – fogalmaztak a meghívóban.

(Kiemelt kép: Klubrádió)