„Klubrádió
A lényeg

Tállai: Az új kata törvény a gazdaság kifehérítését szolgálja

12/07/2022 10:58

| Szerző: Klubrádió

A pénzügyi államtitkár szerint a törvényjavaslat célja, hogy a "tényleges vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva". Szakértők szerint azonban akár 300 ezer ember is kénytelen lesz más adózási formát választani.

A pozitív eredmények biztosítása, a gazdaság kifehérítése a cél, és az, hogy a "tényleges vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva" a katázás, ennek ellenére mégis sokan használták azt bújtatott munkaviszonyként – ezzel vezette fel Tállai András pénzügyi államtitkár a keddi parlamenti vitában az új, szigorúbb katatörvény-módosítást.

A Telex cikke szerint azonban szakértői vélemények szerint a jelenlegi, körülbelül 400 ezer katázó közül 300 ezer ezzel a módosítással kiesik az adónemből, nekik ezzel adózási formát kell majd váltaniuk.

Tállai alternatívát is kínált azoknak, akiknek az új kata-rendszer nem felel meg, választhatja például

  • az általányadós rendszert,
  • vagy épp a kisvállalati adót, 

Tállai opcióként hozta fel, hogy lehet választani az új katás rendszert is – amiről kedden szavaznak. A választásban segíti őket a NAV, mondta.

Bedő Dávid (Momentum) napirend előtti felszólalásában azt mondta: a katatörvény átírása "egész pályás letámadás a magyar középosztály ellen", az négyszázezer dolgozó, így négyszázezer család egzisztenciáját sodorhatja veszélybe.

Mindeközben a kata módosítása ellen több mint ezer fős tömeg tüntet a Kossuth térről a Margit híd felé tartva.