„Klubrádió
A lényeg

Ipartestületi szövetség: A katások 80 százaléka tűnhet el

12/07/2022 17:29

| Szerző: Klubrádió

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke szerint aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát, és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni. Németh László a Klubrádiónak azt mondta: ezzel „eret vágtak” a kisvállalkozásokon, most jó néhányat tönkretesznek közülük.

Németh László a 24.hu-nak csak két pozitív dolgot tudott említeni a módosításról: azt, hogy akikre kitalálták a katát, azok egy része bent maradhat, és azt, hogy a taxisok számlázhatnak majd nem magánszemélyeknek is. 

A portál kérdéseire példákkal és egyelőre megválaszolatlan kérdésekkel érzékeltette, miért baj, hogy a katások csak magánszemélyeknek számlázhatnak a jövőben (az előbbi kivételtől eltekintve).

„Hogyan fogja a kistelepülésen működő pékség ezután megjavíttatni az autóját a katás autószerelőjével, aki eddig mindig megoldotta, hogy miután végeztek a kiszállítással, bevihessék hozzá az autót, és elvégezhessék rajta a szükséges munkákat?” – tette fel a kérdést.

Visszautalt arra, hogy a kata bevezetése előtt már volt szó a mostanihoz hasonló szabályokról, akkor is felvetődött, hogy katás számlát nem fogadhatnak be vállalkozások, de aztán a finomhangolás során ez mégis lehetővé vált. „Miért térünk vissza ehhez az ötlethez? Vagy ennyire meg akarják szüntetni a katát?” – kérdezte.

Szerinte aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát, és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni.

2022. július 12. A lényeg-részlet / Interjú, Németh László - 2022.07.12.
00:52
00:00

Németh László a Klubrádióban is elmondta: a legnagyobb baj, hogy a katás vállalkozók gyakorlatilag csak magánszemélyeknek végezhetnek tevékenységeket. Így például nem tud vásárolni egy vállalkozás egy helybeli katás válallkozótól, például zöldsége, aki beszállítana egy étteremnek. Nem látja ebben a törvényben az érdekképviseletek javaslatait – jelentette ki. Szerinte ezzel „eret vágtak” a kisvállalkozásokon, amelyek a magyar gazdaság alapkövei, és most tönkretesznek jó pár vállalkozást.

A változtatás lényege, hogy csak főállásban, egyéni vállalkozóként lehet majd katázni, kizárólag magánszemélyeknek lehet majd számlázni (kivétel a taxisok), megszűnik a mellékállású katázás.