„Köszönjük,
A lényeg

Vidéken is tüntettek a kata-módosítás ellen

12/07/2022 18:38

| Szerző: Klubrádió

A budapesti megmozdulások mellett két vidéki nagyvárosban is tüntettek kedd délután elfogadott katatörvény ellen. Szegeden nyolcvan-százan gyűltek össze, Debrecenben pedig a belváros egyik forgalmas kereszteződését blokkolták a tüntetők.

Szegeden a Momentum Mozgalom helyi szervezete és a Veritas Virtus Libertas Közösség Facebook-csoportja szervezett közös tüntetést kedden délután négytől a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri központja elé. Három szónok mondott beszédet a nyolcvan-száz megjelent előtt. Szegeden különösen sokan érintettek, mondta az egyik szónok, hiszen az egyetemisták nagy része dolgozik azért, hogy a tanulmányai költségét fedezni tudja, és közülük sokan katások. A mintegy félórás tüntetés békés, nyugodt hangulatú volt, nem követte más akció, de az egyik szervező azt mondta, ha a kormány, illetve az Országgyűlés nem vonja vissza a kata módosítását, folytatják majd a tiltakozást – írta meg a telex.

Debrecenben, a belváros egyik forgalmas kereszteződésénél, a Csapó utca-Rákóczi utca sarkánál blokkolta a forgalmat nagyjából 100-200 tüntető. A helyszínre rendőrök érkeztek ők irányították a forgalmat.

A Debreciner online újság a helyszínről élőben közvetítette a demonstrációt.

Kedd délután a parlament fidesz-kdnp-s többsége megszavazta az új kata-törvényt, amelynek értelmében a jövőben csak magánszemélyektől lehet bevétele annak, aki katázik.