„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 36. epizód

19/05/2024 08:16

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában folytattuk a 20. század eleji Oroszország történetének elemzését a Doktor Zsivágó című film cselekményén keresztül.

2024. május 18. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. május 18., szombat 13:30)
24:34
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Boris Pasternak regényét, illetve az abból adaptált mozit az előző adásban kezdtük el vizsgálni. Paár Ádám a korábbi epizódokban a történelmi előzményeket foglalta össze, hogy a műben ábrázolt világot pontosabban értsük.

A történész a könyv, és az abból készült film kapcsán már említette Oroszország belső konfliktusait és első világháborús jelenlétét, amelyek egyszerre, és egymást generálva zajlottak az ezerkilencszáz-tízes évek végén.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa ezt az időszakot, és a Doktor Zsivágó című regény, illetve a film erre adott reakcióit mutatta be részletesen a 36. részben. Továbbá a sorozatunk alapját képező témához, a liberalizmus fejlődéséhez kapcsolódóan az Oroszországban ekkor kibontakozó női egyenjogúsági előrelépésekről is beszélt.

Ez, ahogy az interjúból kiderült, a nők harcokban tanúsított meghatározó szerepvállalásában mutatkozott meg, illetve a női választójogban, amelyet az ideiglenes kormány adott meg.

A többszörösen díjnyertes mozifilm cselekményét összefoglaltuk, és azon keresztül tetten értük a történelmet. A két női karakter közötti különbségek képviselték azt a két világnézetet, ami között Zsivágó őrlődik. Egyben a két társadalmi osztály közötti, sehova sem tartozását. A mesei szerelem Larával a szabadságvágyó költőt hívja elő, míg az otthon melegét biztosító, jellemében sziklaszilárd feleség mellett felelősségteljes, a közéletre, az aktuális problémákra megoldást kereső polgárként látható főhősünk.

Az idilli környezetből az ismert világ széthullásán át az új rendszerig vezet a történet, amely mind időben, mind eszmeileg túlmutat Zsivágón és családján. Erről bővebben a következő epizódban beszélgetünk.

Akkor ugyanis Paár Ádám történész-politológussal tovább elemezzük a korszakot illusztráló művet, Boris Pasternak regényét, valamint az abból készült filmet, a Doktor Zsivágót. Illetve a műben foglalt egyes eseményeken, valamint a karakterek személyiségén és döntésein keresztül folytatjuk az oroszországi liberalizmus fejlődésének vizsgálatát.

egysza 24