„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 34. epizód

5/05/2024 14:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában maradtunk a 19. századi Oroszország történeténél, és II. Sándor cár hatalomra kerüléséig jutunk el. Közeledve a századfordulóhoz, és a korabeli liberalizmust illusztráló filmünkhöz.

 

2024. május 04. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. május 04., szombat 13:30)
24:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A hallgatóink tudják, hogy történelmi ismeretterjesztő műsorunkban az elmondottakat modellezzük az odavágó filmekkel. Ezért sem volt véletlen, hogy Zsivágóhoz Nagy Katalinon keresztül vezetett az út. Néhány adással korábban a 17. század oroszországi eseményeitől indultunkhoz, Nagy Katalin miatt elidőztünk a következő évszázadban, továbbra is filmes alkotásokat használva az egyes történések könnyebb befogadásához, és a Napóleoni háborúkig jutottunk.

Túlzásnak tűnhet közel háromszáz év történelmének a vizsgálata, ahhoz, hogy beszélhessünk érdemben az egyébként amerikai készítésű Doktor Zsivágóról, de ebben az időszakban jó pár olyan változáson ment keresztül az Orosz Birodalom, amely elvezetett a kutatásunk szempontjából fontos időponthoz.

Paár Ádám történész-politológus korszakonként, és földrajzi helyszínenként mutatja be a liberalizmus fokozatos átalakulását.

 
Napóleon serege visszavonul Moszkva alól
Adolph Northen festménye/Wikipédia
 

A 34. epizódban a 19. századi Oroszországban jártunk, és valóban a választott filmünk bemutatta időszakhoz igyekeztünk, csak közben észrevettük, hogy ez tovább tart, mint sejtettük. De hát mit lehet tenni, ha ilyen mozgalmasan telt ez az évszázad. Jó, ezen nagyon nem lepődtünk meg, ismerve az európai eseményeket a korban.

Azonban mivel a kontinens nyugati országaiban már a kiindulási pont is megfelelőbb volt egy új, és még alakuló eszme beágyazódásához, gyorsabban valósult meg a liberalizmus a gyakorlatban, ehhez képest a keleti részen mindez több időt vett igénybe. Oroszország – részben a területi nagysága miatt – szervezetlenebb, fejletlenebb volt ekkor. Olyan problémákkal is küzdött, amelyeket így-vagy úgy, de már kezelt Spanyolország vagy éppen Franciaország.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a legutóbbi adásban a Napóleoni háborúkat követő évek bemutatásával kezdte a korszak és az eszme orosz változatának elemzését.

Általánosságban is beszélgettünk a 19. századi liberalizmusról. Megvizsgáltuk, hogy az egyes országok miként adaptálták az eszmét, és ezek, közelítve a modern korhoz, mennyire hasonlítottak már egymásra.

 
I. Miklós cár
Pinterest
 

Illetve folytattuk természetesen Oroszország történelmének ismertetést a korszakban. Paár Ádám hangsúlyozta, hogy Miklós cár uralkodásának az idejét a pangás jellemezte. Így még inkább felrázta a birodalmat, hogy elveszítették a krími háborút. Melynek hatására Miklós cár öngyilkos lett. Őt követte a trónon II. Sándor cár, aki valós reformokat kezdett megvalósítani, többek között a jobbágyfelszabadítást.

1860-ban jutott Oroszország a legközelebb a liberalizmushoz, még ha akkoriban ez a francia forradalom eredményeinek eszményét jelentette is.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. május 4., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes