„Klubrádió
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 30. epizód

7/04/2024 08:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában maradtunk a 19. század második felénél, a helyszín továbbra is az Osztrák-Magyar Monarchia volt. Folytattuk A vörös grófnő című film, és annak kapcsán az érintett időszak elemzését.

2024. április 06. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. április 06., szombat 13:30)
26:25
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Filmválasztásainkon keresztül már Európa több különböző pontján megvizsgáltuk a 19. századi liberalizmust. Sőt, Franciaországban a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című életrajzi filmet kiindulási pontnak használva a 20. század közepéig kísértük az ország politikai fejlődését. Majd visszaugorva az időben hazatértünk. Amit akkoriban persze Osztrák-Magyar Monarchiának hívtak, és Andrássy Katinka kalandos történetét vezette fel Paár Ádám az előző adásban. Mivel a széria célja bemutatni a liberalizmus átalakulását a kezdetektől napjainkig, a dualizmus kori Európából az Egyesült Államokba is átruccantunk, hogy egy az eszmével kapcsolatos példát magyarázzon el történész-politológus vendégünk.

A 30. epizódot még a téma lezárásával kezdtük, amely egy újabb kitekintést jelentett. A kontinensen kicsit lejjebb utaztunk, és sajnálattal állapítottunk meg Hazánk és több múlt század közepi dél-amerikai ország közötti hasonlóságot.

Paár Ádám ezek után hamar rákanyarodott a korát bizonyos értelemben meghaladó, sőt egyesek szerint szinte anarchista szellemiségű Andrássy Katinka történetére.

 
Andrássy Katinka
wikipedia
 

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a különleges életpályát, és az azt bemutató filmet, A vörös grófnőt vizsgálta elsősorban a korabeli liberalizmus szempontjából.

A műsorban a közélet, illetve a politika iránt már gyerekkorától érdeklődő grófkisasszony iskolás kori éveit, majd Károly Mihállyal kötött frigyét vettük sorra, és azt, hogy közéleti döntéseit milyen politikai eszmék, ideológiák mentén hozta meg.

Paár Ádám kalandregénybe illőnek nevezte Andrássy Katinka életét, beszélt az időskori memoárjáról, a férje melletti függetlenségéről, valamint mindezek kihatásáról Károlyi Mihály politikai pályájáról.

A történész-politológussal, a következő adásban maradunk még a 19. századvégi Magyarországon, és tovább elemezzük A vörös grófnő című film alapján a korabeli liberalizmust.