„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 29. epizód

31/03/2024 10:15

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmusban már jó néhány hete a 19. század második felének Európáját vizsgáljuk. A napfény íze című filmen keresztül részben a dualizmus korát néztük meg, majd a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című életrajzi filmmel a múlt század fordulóig jutottunk, és persze Franciaországba érkeztünk meg.

2024. március 29. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. március 29., péntek 12:15)
53:28
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A legutóbbi adásban még maradtunk is egy kicsit, mielőtt újabb magyar alkotáson keresztül mutattuk be a liberalizmus akkor éppen aktuális állapotát.

Paár Ádámmal a széria előző adásában magát a Dreyfus-per történetét beszéltük meg, ahogy arról is szó esett, hogy a főhős személyisége miben tér el a 19. századi átlag zsidó polgárság bármely tagjáétól.

Továbbá a katona történetén keresztül Franciaország korabeli társadalmi és politikai körülményeit vázolta a történész-politológus. Ugyanakkor valamivel távolabbra is tekintettünk Dreyfus koránál, egészen a második világháborúig vizsgáltuk azokat a történelmi összefüggéseket, amelyek a 20. század közepéig vezettek. A legutóbbi epizódban így ezt a témát még lezárandó Paár Ádám összefoglalta, mitől és hogyan alakult Franciaországban a demokrácia a 20. század közepére.

Hogy beszélhetünk-e egy ország közösségét tekintve néplélekről, megoszlanak a vélemények. De még így is sokan vígan fejest ugranak azokba a sztereotípiákba, mint hogy a németek humortalanok, az olaszok hangosak, a japánok színleg zárkózottak. És még rengeteg ezekhez hasonló, sértéssel felérő alaptalan állítást gyűjthetünk, ha éppen ezzel akarunk megmagyarázni egy történelmi jelenséget. Habár az nem elvitatható, hogy egy országhatáron belül, ahol az emberek sok tekintetben azonos problémákkal küzdenek, közös kultúrájuknak köszönhetően fél szavakból megértik egymást, nagy valószínűséggel valóban hasonlóan reagálnak egy politikai eseményre, mert egy bizonyos módon alakult a saját és felmenőik sorsa.

 
A vörös grófnő
Fotó: Youtube
 

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 29. epizódban bemutatta a liberalizmus egy új oldalát a dualizmus kori Magyarországon A vörös grófnő című filmet alapul véve. Pontosabban csak belekezdett, hogy a következő adásban visszakanyarodjunk az alkotásra és azzal együtt a 19. századvégi Magyarországra. Legutóbb ugyanis, szokásunkhoz híven az eszmét követtük országhatárokon és óceánokon át. Az Egyesült Államokban is tettünk egy kis kirándulást, ahol a liberalizmus egyik alappillérét jelentő jogegyenlőség kapcsán, a mindenki számára elérhető oktatást vizsgáltuk. Továbbá a demokrata és a republikánus párt között egyre szélesebben húzódó szakadékot.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2024.03.29., péntek 12:15
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes