„Klubrádió
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 31. epizód

14/04/2024 15:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Folytattuk, és egyben befejeztük A vörös grófnő című film, és annak kapcsán az érintett időszak elemzését, hogy hozzálássunk a 18. századi Oroszország bemutatásához, így készítve elő a terepet a következő filmünknek.

2024. április 13. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. április 13., szombat 13:30)
24:17
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Habár éppen csak belekezdtünk az előző adásban A vörös grófnő című magyar történelmi film vizsgálatába, hamar kiderült, hogy a címszereplő, Andrássy Katinka egy igazi lázadó volt. Főleg a maga korában. A 20. század első éveiben az anarchizmussal volt egyenlő az önállósága, véleménynyilvánítása, és persze a közéletben való részvétele.

Paár Ádám elmondta, kifejezetten szórakoztató stílusban foglalta össze Andrássy Katinka életének fontosabb eseményeit az emlékirataiban.

A róla készült filmet követve, nem csupán a Károlyi Mihállyal kötött házasságát és magánéletét ismerjük meg, hanem – a politikában való aktív részvételének köszönhetően – rálátunk szinte egész Európára.

 
A vörös grófnő
 
Főszerepben: Básti Juli; Rendező: Kovács András; magyar filmdráma, 145 perc, 1984
Básti Juli/Facebook
 

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 31. epizódban ettől a szélesebb látókörtől folytatta a 20. század eleji, egymást generáló események bemutatását. Az 1910-ben lezajlott mexikói forradalom volt a dominó sorban az első, de rögtön vázolt európai feszültségeket is, amelyek a legtöbb országban megtorláshoz vezettek. Ez alól pedig hazánk sem volt kivétel. Károlyi Mihálynak is meggyűlt a baja az anarchikus helyzettel, és nem kevés alkalommal halálbüntetés várt a zavargások felbujtóira.

Az interjúból kiderült, hogy Andrássy Katinka a kezdetektől támogatta férjét, ugyanakkor nem követte vakhittel. Fiatalos lelkesedéssel minden új eszmének a megismerésére nyitott volt, eljárt gyűlésekre, találkozókra, és néha egészen szélsőséges nézeteket képviselő politikusok céljai között is talált olyat, amivel azonosulni tudott.

Paár Ádám, történész-politológus hozzátette, A vörös grófnő című film ugyan szorosan követte az emlékiratokat, az emigráció éveiig nem vezette el a nézőt, pedig Andrássy Katinka valóban kalandos életének még jó pár epizódja csak akkor következik.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2024.04.13, szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes