„Köszönjük,
Reggeli gyors

Gödi civilek: Abszolút nem érdekes, hogy a Samsung kutyamenhelyt támogat, mert közben életveszélyben tart minket

17/04/2023 16:00

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Gödön májusban polgármestert választanak, miután az ellenzéki összefogás szétesése és a Samsung-gyár körüli problémák miatt februárban lemondott Balogh Csaba. Minden jelölt az egészséges és biztonságos környezettel kampányol, de nem mondják ki, hogy a gyár veszélyes. Világos, hogy a gyártól nem lehet megszabadulni, de azt várjuk a jelöltektől, hogy védjék meg a lakosságot – mondta Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke a Reggeli gyorsban. 

2023. április 17. Reggeli gyors - részlet Bodnár Zsuzsa 2023.04.17.
07:54
00:00

Februárban lemondott az ellenzéki polgármester Gödön. Balogh Csaba részben azzal indokolta döntését, hogy az ellenzéki összefogás szétesett, a hatásköreit kiüresítették. Szerinte a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel együtt olyan döntéseket szavaztak meg, amelyek a Samsung pozícióját erősítették. Míg a képviselők diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével vádolták a polgármestert.

A Samsung akkumulátorgyára központi kérdés a mostani kampányban is. A polgármester-választást május 14-re írták ki, három független jelölt indul, közűlük ketten párttámogatással. Kammerer Zoltán, akit a Fidesz és a párt helyi országgyűlési képviselője Tuzson Bence is támogat, arra helyezi a hangsúlyt, hogy a gyárnak fejlesztenie kellene a várost. Jelölt még Szilágyi László, aki korábban a DK színeiben szerzett mandátumot, de 2020-ban otthagyta a pártot és Rataj András, aki korábban a gödi közfeladatokat ellátó Településállátó Szervezetet vezette – számolt be a Mérce.

Bár a jelöltek nem mondják ki, hogy veszélyes a gyár, mindegyikük azzal kampányol, hogy biztonságos és egészséges környezetre van szüksége a városnak. Az viszont nem derül ki, hogyan teremtenék ezt meg – mondta Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke a Reggeli gyorsban. 

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án.
 
Fotó: MTI/Mónus Márton
 
 

A gyártól nem lehet megszabadulni, ezt a civilek is tudják, nem is követelik a lebontását. "Ráerőltették a városra, azt hazudták, hogy véderdőt telepítenek" – ez főleg a zajvédelem miatt lenne fontos – de ebből nem lett semmi. Már a 2019-es önkormányzati választásokon is minden jelölt, minden párt a véderdővel és egy állandó monitoring rendszer létrehozásával, több hatósági ellenőrzéssel kampányolt. Csupa olyan dologgal, "amit már ezer éve követelünk", de mindebből nem valósult meg semmi – emlékeztett Bodnár.

"Azt várjuk a polgármester-jelöltektől, hogy védjék meg a lakosságot, a gyár ne szennyezze tovább a talajt, a talajvizet és a levegőnket" – mondta az egyesület elnöke.

A gyár súlyosan veszélyeztet több ezer dolgozót és a tágabb környezetet a tűzoltó készülékek hiányával, a széndioxid mennyisége a négyszeresére nőtt, a talajvízszennyezést mérő egyetlen ellenőrző kutat betemették, a vízügyi hatóság nem hajlandó kivizsgálni a mérgező oldószerszennyezést, nem végzik el a légszennyezettség folyamatos mérését sem. Ezekkel a tényekkel az egyesület szembesítette a lakosságot, a Samsung képviselőjét és a kormányzati szereplőket – mondta Bodnár. 

"A hatóság negyvenszer leírta, hogy a gyár súlyosan veszélyezteti a lakosságot és elszennyezte a környezetet" – mondta az egyesületi elnök.

Amikor egy ilyen méretű gyár költözik egy városba, általában tesz valamit az okozott károk kompenzálására. Egyébként a Samsung is ígért játszóteret, ennek a helyét még keresi a képviselő testület. Emellett adnak mikulás- és babavárócsomagokat, kerítést festenek és kutyamenhelyt támogatnak. "Csak minket ez abszolút nem érdekel, mert folyamatos életbeszélyben tartják a lakosságot" – mondta Bodnár.

Emlékezetes, hogy a gyár területe volt az első az országban, amit különleges gazdasági övezetté nyilvánítottak, ami tovább nehezíti az érdekérvényesítést. Göd egyötöde került át megyei fennhatóság alá, a megyei hivatal pedig nem adott semmit védelmi intézkedésekre – hangsúlyozta Bodnár. Részben ezért tartottak tüntetést civilek vasárnap, petíciókkal vonultak a gyárhoz– számolt be a Telex. A demonstráción részt vettek más településekről is, ahol hasonló beruházásokat terveznek. Felvettük a kapcsolatot, szövetséget kötünk azokkal, akik a lakóhelyük révén érintettek az akkumulátorgyártás okozta problémákban. Egyébként, hamarosan az egész ország ilyen lesz, hiszen Magyarországnak vissza kell fogadnia a veszélyes hulladékot. Már most több illegális szeméttelepről tudunk – mondta Bodnár.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Bodnár Zsuzsával
2023.04.17., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor