„Klubrádió
A lényeg

A gödi ivókutak vízében mérgező anyagot találtak

2/05/2022 12:02

Egy független szakértői vizsgálat olyan toxikus anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak, írja az Átlátszó, amely szerint a fővárosi katasztrófavédelem meg nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait.

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
 Illusztráció
 
Göd, 2020. január 28. A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
 

 

A katasztrófavédők a saját szabályaikat sem kényszerítik ki, sőt a gödi polgármestertől is megtagadták az információkat, ezért helyi civilek a bírósághoz fordultak az ügyben. A Göd-ÉRT Egyesület továbbá megbízott egy labort, hogy nézze meg, milyen szennyeződések kerültek be a gödi ivókutakba. Az egyesület három, egymástól távol lévő kutat vizsgáltatott meg Alsógödön és az Oázis lakóparkban, amik  a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

A vizsgálat lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert mutatott ki. Az Átlátszó szerint ezekből a toxikus anyagokból évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban, de egyelőre még vizsgálják, vajon hogyan jutottak a vízbe ezek az anyagok, amelyből az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, károsíthatja a születendő magzatot.