„Klubrádió
A lényeg

Hangfelvétel-csatában a DK és a Momentum Gödön

5/08/2020 13:15

| Szerző: Klubrádió/szg

A DK kedden nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amellyel a párt azt akarja bizonyítani, hogy a momentumos gödi polgármester, Balogh Csaba fideszes politikusra akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit. A Momentum viszont azt állítja, hogy a felvételt manipulálták. Rónai Sándor közölte, nem a DK készítette a hangfelvételt, hozzájuk egy rövidebb változat jutott el, Balogh Csaba pedig kijelentette, nem akart fideszes alpolgármestert. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is hozzászólt a vitához, szerinte ez méltatlan a DK politikájához és ahhoz is, amit az ellenzéktől várnak a választópolgárok.

A DK egy hangfelvételre hivatkozva azt állítja, hogy Balogh Csaba, Göd polgármestere Momentum-Fidesz koalícióra tett javaslatot, amikor arról beszélt, hogy le akarja váltani az alpolgármestereit és a posztra egy fideszes, egy momentumos, illetve egy független képviselőt ajánl.

Balogh Csaba a hvg.hu-nak azt mondta: a DK által közölt hangfelvétel szerinte meg van vágva, ugyanis azt is hozzátette, reméli, hogy nem a fideszes Pintér Györgyöt választják a képviselők. Egy társadalmi megbízású alpolgármesterre gondolt. Balogh szerint a felvétel egyébként egy frakcióülésen készült még a veszélyhelyzet idején, amikor a korábbi Momentum-LMP-DK-Jobbik koalíció létezett. A polgármester azt is elmondta, felvet bizonyos kérdéseket, hogy egy zárt frakciómegbeszélésen miért készít valaki hangfelvételt úgy, hogy azt előtte nem jelezte. Az együttműködés áprilisban kezdett a nyilvánosság előtt akadozni, amikor Balogh elégtelen munkavégzésre hivatkozva kirúgta Tóth Ágnest a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. éléről, akit korábban a DK javaslatára pályáztatás nélkül neveztek ki. Ezután az LMP, a DK és a Jobbik képviselői a pártok országos vezetőségének levélben panaszkodtak Baloghra. A levél szerződéshamisítási kísérletet, a képviselő-testület megtévesztését, hivatali visszaélést, jogellenes felmentést emlegetett a polgármesterrel kapcsolatban.

2020. augusztus 05. A lényeg / részlet, Balogh Csaba gödi polgármester (20.08.05.)
01:36
00:00

Balogh Csaba nem akart fideszes alpolgármestert kinevezni, de miután a DK kiszivárogtatta a hangfelvételt, már a kormánypárti képviselőben is jobban megbízik, mint korábbi szövetségeseiben – ezt Göd momentumos polgármestere mondta a Klubrádiónak. A Momentum maga is nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen a DK felvételével ellentétben szerepel, hogy a polgármester reméli, nem a fideszes képviselőt választják meg. Kérdésünkre, hogy neki miért volt meg a hangfelvétel, Balogh Csaba azt mondta, ezzel akarta bizonyítani igazát, ha esetleg koholt vádak érnék. Szerinte a DK-é manipulált, módosított felvétel. Hozzátette: örülne, ha azok a képviselők lemondanának, akik már nem szeretnék eredeti ígéreteikhez híven fejleszteni a várost.

2020. augusztus 05. A lényeg / részlet, Orosz Anna (20.08.05.)
01:34
00:00

A Momentum alelnöke szerint a pártnak azért volt hangfelvétele a beszélgetésről, mert az a járvány alatt, online zajlott – Orosz Anna ezzel a gödi polgármesterétől eltérő magyarázatot adott a kérdésre. A politikus szerint az eredeti hangfelvételből világosan kiderül, hogy Balogh Csaba nem akart fideszes alpolgármestert kinevezni. Orosz Anna „pitinek és aljasnak” tartja a Demokratikus Koalíció módszerét, és azt mondta, a két párt elnöksége egyeztetni fog a további együttműködésről. Azt is mondta, Göd városa volt az első önkormányzat, amelyet a Fidesz „letámadott” a koronavírus-járvány alatt, és ahelyett, hogy együttműködnének a polgármesterrel, az ellenzéki pártok képviselői gyakorlatilag a Fidesz malmára hajtják a vizet manipulált hangfelvételekkel.

2020. augusztus 05. A lényeg / részlet, Rónai Sándor (20.08.05.)
01:39
00:00

Nem a Demokratikus Koalíció politikusa készítette a hangfelvételt – mondta párt EP-képviselője, aki szerint más forrásból jutottak hozzá a felvétel egy részéhez, ezen pedig nem szerepelt, hogy a Momentumos polgármester igazából nem szeretne fideszes alpolgármestert. Rónai Sándor szerint azonban Balogh Csaba már korábban is többször világossá tette, hogy inkább a kormánypárti képviselőkkel működne együtt, sőt, „fideszes szakemberekkel vetette körben magát az önkormányzatban”. A DK politikusa mindezt helyi ügynek tartja, amely szerinte nem befolyásolja együttműködésüket a Momentummal. Csak a polgármester személye és az ellenzék között alakult ki konfliktus – tette hozzá.

Hozzászólt a vitához Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is. Egyebek mellett azt írta, a szerinte manipulált, titkos hangfelvételek kiszivárogtatása ”fideszes módszer, ezt tőlük szoktuk meg. Óriási gondnak tartom, ha immár az ellenzék körein belül is ez lesz a gyakorlat. Nem látom azt az együttműködést, ahol az elméletileg a kormányváltás érdekében együtt dolgozó ellenzéki pártok egyike manipulált hangfelvétellel zsarolja szövetségeseit.”

Címlapi kép: a gödi Samsung-gyár épülete télen, fotó: MTI/Mónus Márton

A lényeg
2020.08.05. 13:00