„Klubrádió
Esti gyors

Még mindig van mit elvenni a településektől

24/07/2020 09:51

| Szerző: Klubrádió

A kormány legújabb ötlete, hogy elvonja az óriásplakátok elhelyezéséből adódó bevételt az önkormányzatoktól. A plakátos cégek többnyire Fidesz-közeliek.

2020. július 23. Esti gyors - részlet 20.07.23 Kiss László
06:41
00:00

A települési önkormányzatoknak már szinte minden bevételi forrását elvette, vagy megcsapolta a kormány. Parkolási díj, gépjárműadó, iparűzési adó, és a többi. Az új ötlet, hogy az óriásplakátok elhelyezéséből származó bevételt is magáévá teszi a hatalom, hivatkozva a járvány okozta vészhelyzetre, bár nehéz lenne épeszű magyarázatot találni arra, hogy a járvány a plakáttal hogyan függ össze. Ez körülbelül 3 milliárd forintot tehet ki, a helyhatóságokkal senki sem egyeztetett az ügyben, ha a polgármester olvas kormánylapot, vagy néz állami tévét, böngészik az interneten, akkor ráakadhat erre az információra, és máris ráállíthatja a munkatársait egy új költségvetés elkészítésére.

A kormánydöntés pikantériája, hogy a közterületi reklámmal foglalkozó cégek alapvetően a Fideszhez közel álló emberek tulajdonában vannak.

 

Kiss László óbudai polgármester, aki a Budapesti Önkormányzati Szövetség elnöke is egyben, azt tartja a legnagyobb problémának, hogy senki sem egyeztetett velük a döntést megelőzően. Így most készíthetnek mindenhol új költségvetést, törhetik a fejüket, hogy honnan pótolják a kiesett bevételt. Számos önkormányzat kényszerülhet fájdalmas döntésekre. Esetleg meg kell nyirbálni a szociális ellátást, vagy kevesebb jut majd a közterületek fenntartására.

A kormány nyilván arra számít, hogy az emberek majd az önkormányzatokra, főleg az ellenzéki önkormányzatokra lesznek mérgesek a helyzet romlása miatt. Kiss László azonban úgy véli, hogy nagyon sokan látják ezt a trükköt. Véleménye szerint a partnerség lenne a fontos, úgy lehetne sikeres az önkormányzat, de a kormány is. Külön-külön, egymás ellen, nehezen fog menni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.07.23. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály