„Klubrádió
Reggeli gyors

Békának érzik magukat a gödiek, főleg azután, amit a kormány csinált velük

29/05/2020 11:34

| Szerző: Klubrádió

Nem elég, hogy a gödiek megkérdezése nélkül kezdték el építeni otthonuk közvetlen közelében a kontinens egyik legnagyobb akkumulátorgyárát, de a pénzt is elvették az ellenzéki vezetésű településüktől, ami kompenzálhatta volna az üzem jelentette veszélyeket. Ezt nem hagyják annyiban, ha kell Európába mennek jogorvoslatért – mondta a Göd-ÉRT Egyesület elnöke.

2020. május 29. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Bodnár Zsuzsa 2020.05.29.
09:11
00:00

Akár az Európai Bíróságig is elmennek gödi civilek, ha a hatóságok továbbra sem hozzák meg a településen, illetve annak pár hete Pest megyéhez csatolt részén épülő újabb Samsung-gyár biztonságos működéséhez szükséges katasztrófavédelmi és környezetvédelmi intézkedéseket.

Erről Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke beszélt, aki szerint a lakóövezet melletti gigagyár építésére úgy adtak ki engedélyeket, hogy nem vizsgálták a kiemelten veszélyes alapanyagokkal dolgozó üzem környezeti hatásait. Nem közölnek adatokat arról, milyen mennyiségű szennyező anyag kerül a földbe, vízbe, levegőbe a gyártás során. A civil egyesület szerint azonban a telep nagyon megterheli a környezetet, a Dunából napi 30 ezer köbméter vizet szállítanak az üzemhez, ami a településnek jutó víz tízszerese, a szennyvizet pedig beleengedik a folyóba, valamint a levegőt és a talajt is szennyezheti a beruházás. A komoly problémák közé tartozik az is, hogy a telepnek egyelőre nincs külső védelmi rendszere, szirénák, riasztó berendezések.

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
Göd, Samsung-gyár Fotó:
MTI/Mónus Márton
 
 

Gödön a dél-koreai cégnek már van egy üzeme, és február óta épül mellé a másik, így a Samsung helyi lerakata Európa egyik legnagyobb akkumulátor-gyára lesz. Ez úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal dolgozó üzem lesz, amely kategóriába akkor sorolnak egy gyárat, ha ezen anyagok mennyisége a telepen meghaladja a hatszáz tonnát, márpedig Gödön a civil egyesület szerint ennél jóval nagyobb tétel lesz jelen, várhatóan több ezer tonna.

Az új egységnek is meg kell kapnia a katasztrófavédelmi engedélyt, amely folyamatnak kötelező eleme a már Pest megye által szervezett lakossági meghallgatás. Ennek során az érintett lakók a hónap közepétől május 29-ig e-mailben tehettek észrevételeket, amelyekre június 6-ig kell válaszokat kapniuk. Ez csak azért abszurd, mert a gyár már megkapta az építési engedélyt – jegyezte meg a civil egyesület elnöke, aki szerint egyébként a gödieket már az első gyár építésébe sem avatták be. Úgy gondolja, békáknak nézik őket, akiket nem kell megkérdezni a tavuk lecsapolásáról. „Mi gödiek feleslegesek vagyunk, úgy tűnik, ebben a történetben.”

 
 Forrás: Ulrike Leone/Pixabay
 

Ehhez jött most az, hogy a kormány a járványhelyzet idején hozott rendeletével áprilisban egyszerűen elvette Gödtől a gyár területét, amelyet különleges gazdaági övezetnek nyilvánított. "Az sem véletlen, hogy a gödiek leváltották azt a korábbi városvezetést, amelyik a tudtuk nélkül adott teret a Dunakanyar kapujában az egész térségre kiható erőltetett iparosításnak. A kormány pedig most az új vezetést bünteti azzal, hogy a várost megfosztja területének egyötödétől és az adóbevétellel való rendelkezés jogától" – írta az egyesület egy napokban kiadott közleményében.

Az iparterület Pest megyéhez csatolásával Gödöt megfosztották a cégtől várható iparűzési adótól is, pedig ez az összeg legalább kompenzálhatta volna a lakóházak melletti hatalmas méretű gyár okozta veszélyeket. A kormányzati lépés a gödi civilek és a városvezetés szerint is jogsértő volt, ezért ezt sem fogják annyiban hagyni, ha kell, elmennek az Európai Bíróságig – mondta a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bodnár Zsuzsával
2020. május 29., péntek 07.45
riporter: Pálinkás Szüts Róbert