„Klubrádió
A lényeg

Felbomlott az ellenzéki összefogás Gödön, lemondott a polgármester

10/02/2023 17:52

| Szerző: Klubrádió

A távozó városvezető a képviselő-testületet nem tudja egyedül feloszlatni, a kormányhivatal pedig szerinte a testületben többségbe került DK-LMP-Fidesz keze alá dolgozik.

„Leteszem a lantot. Mélységes fájdalommal, de úgy kellett döntenem, hogy nem folytatom tovább polgármesteri pályafutásomat” – péntek délután Facebook-videóban jelentette be Balogh Csaba gödi polgármester, hogy lemond.

„A munkámra büszke vagyok, mert a körülmények ellenére minden tőlem telhetőt megtettem. Mostanra már a Fidesz és a velük kollaboráló helyiek teljesen kiüresítették a hatásköreimet” – fogalmazott Balogh, aki tavaly májusban lépett ki a Momentumból.

Szerinte elárulták azok az ellenzéki képviselők, akik kiléptek a közös frakcióból, és a Fidesszel szövetkezve elkezdték ellehetetleníteni. Azt mondta, a DK-s képviselők bebizonyították, hogy „bár országosan legorbánellenesebbnek tartják magukat, valójában itt helyben bármilyen alkuba belementek a Fidesszel.” Ez is azt mutatja szerinte, hogy addig nem lesz esélye az ellenzéknek a Fidesszel szemben, amíg a DK is ott van a rendszerben. Hosszasan sorolta a videóban, hogy a DK és a Fidesz szövetsége hogyan nehezítette az ő munkáját az elmúlt négy évben.

Mint mondta, sokáig abban reménykedett, hogy a következő, 2024-es választás előtt már ő válogathatja ki a képviselőket, akikkel végrehajthatja a terveiket. Mára azt látja azonban, hogy „a NER módszeresen kikészíti a becsületes embereket, mindig pont akkora létszámban, hogy ne tudjunk érdemben felszólalni ellenük.”

Azt is közölte, nem vállal tovább politikai szerepet, de támogatja azokat, akik kiállnak amellett, hogy megszűnjön a különleges gazdasági övezet és a Samsung garantálja a gyár biztonságos működését. „Most hátralépek, mint politikus, de civilként folytatom tovább” – mondta. Civilként a Fidesz és a DK engedélye nélkül pert indíthat azok ellen, akik megérdemlik, és nem kell magyarázkodnia amiatt, hogy mi folyik a Samsungban.

„Civilként végre kimondhatom azt, hogy Magyarországon és Gödön nem műküdik a demokrácia és az önkormányzatiság” – jelentette ki Balogh. „Ha tényleg szeretnénk ezeket helyreállítani, akkor az egész NER-t, Fidesszel és DK-val le kell tudnunk váltani.”

Gödön már egy ideje elmérgesedett a helyzet: ellenzéki képviselők diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével vádolták a polgármestert, aki szerint viszont a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel együtt olyan döntéseket szavaztak meg, amelyek a Samsung pozícióját erősítették.

A kormány segítette a Samsung terjeszkedését, a gyár környezetét különleges gazdasági övezetté minősítette. A döntéssel elvonta Göd iparűzési adóját, és a fideszes többségű megyei önkormányzathoz irányította. A város és a polgármester mozgásköre így alaposan beszűkült, részben ez is vezetett Balogh mostani lemondásához.

(via Telex)