„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gödi LMP-s alpolgármester: Túl sok mindenben akart egyedül dönteni Balogh Csaba

12/08/2020 17:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Fülöp Zoltán, Göd LMP-s alpolgármestere a városban kialakult ellenzéki belharcról azt mondta: „működésmódbeli” különbségek vannak köztük és Balogh Csaba között, szerinte a momentumos polgármester túl sok mindent akart megoldani egyedül. A helyi fideszeseket viszont konstruktívnak nevezte, még a költségvetést is megszavazták.

2020. augusztus 12. Megbeszéljük / részlet, Fülöp Zoltán, LMP (20.08.12.)
19:13
00:00

A gödi ellenzéki konfliktussal mi is foglalkoztunk korábban, az ügy a polgármester felfüggesztésétől, négy ellenzéki képviselő kiválásától és Fidesszel együtt szavazásától addig jutott, hogy a polgármestert adó Momentum, és az egyik alpolgármester pártja, a DK egymást vádolja hangfelvétel-manipulálással.

 
Fülöp Zoltán (kép: Facebook)
 

Fülöp Zoltánt, Göd LMP-s alpolgármesterét kérdeztük arról, hogy az LMP-s, DK-s, jobbikos képviselők, alpolgármesterek gyakorlati (politikai) vagy személyes okból fordultak szembe a momentumos polgármesterrel, nem tudtak kijönni vele. Szerinte egy harmadik az igaz, „működésmódbeli” különbségek vannak. Ők a demokratikus működésben hisznek, azt gondolták, hogy akár nehéz vitákban egymást meggyőzve vagy a többségi véleményt elfogadva dolgoznak, de szerinte Balogh Csaba momentumos városvezetőnek más a működésmódja, sokkal több mindent szeretett volna egy személyben megoldani, eldönteni. Több esetben szembement azzal, amit ők elhatároztak.

Azt mondta: Göd helyzetében az egyik legfontosabb tényező, hogy odatelepítették a Samsung-gyárat. Ők nem azt vállalták, hogy varázsütésre eltüntetik, vagy megszüntetik annak várost érintő hatásait, hanem azt ígérték, hogy mindent megtesznek ezek csökkentéséért. Nemcsak a gyár potenciális veszélyeiről van szó, az ott dolgozók elhelyezésével, a forgalommal kapcsolatos konfliktusok megoldását vállalták programjukban.

 
Balogh Csaba (kép: Facebook)
 
 

A polgármester azzal vádolta őket, hogy lefeküdtek a Samsungnak és a Fidesznek, Fülöp Zoltán úgy fogalmazott: ezt nem tudja mire vélni, de céggel tárgyalásban, kapcsolattartásban a polgármester magának tartotta fenn a jogot az intézkedésre, őt nem vagy minimálisan vonta be a folyamatba, mégis számon kérte, hogy nem halad. Szavai szerint egér-elefánt viszonyban vannak a Samsunggal, meg kell próbálni szót érteni velük. A cég nem egy „őrült robot”, amely szétver mindent maga körül, hanem egy nagyon komoly világcég, amely törekszik a rendezett viszonyra a környezetével. Erről, az egymás mellett élésről kellene beszélgetni, az akkumulátorgyár működését átláthatóvá tenni a lakosoknak.

Szerinte a Momentum és az ellenzék többi pártja között van ellentét, mert a Momentum vezetősége felszólította a többi pártot, hogy zárja ki az ottani képviselőit (gyakorlatilag a Momentum azt kérte, hogy akik a Fidesszel együtt szavaznak, azokat zárják ki – a szerk.). Az LMP ezzel legkevésbé sem ért egyet azzal, hogy bármely párt beleszóljon egy másiknak a belügyeibe, a helyi ügyeket pedig helyi szinten kell megoldani. Hozzáfűzte: nem venné magának a bátorságot, ha lenne ilyen ötlete (de nincsen), hogy egy másik párt zárja ki egy tagját.

Fülöp Zoltán nem tudja, kik kiabálták neki a legutóbbi testületi ülésen, hogy „Áruló, takarodj!”. Azt mondta, szervezett csoport volt (jelenlévő barátai szerint helyiek és ismeretlen arcok egyaránt) mert amikor megtárgyalták ezt a napirendi pontot, ők kimentek. 

Műsorvezetőnk feltette a kérdést az alpolgármesternek: együtt kell működni a Fidesszel? Fülöp Zoltán úgy válaszolt: „ez egy kisváros, itt helyi ügyek vannak”. Szerinte a helyi fideszes csapat konstruktív, még a költségvetést is megszavazta (bár lehet, hogy azt utólag megbánta – tette hozzá), a döntések többségét a konfliktusok előtt egyhangúlag hozták meg. Úgy fogalmazott: „a város ügyeiért dolgozó képviselők közül farolt ki a Momentum”. Hozzátette, szerinte ők „nem habosítják a konfliktust”, nem akarnak „szurkolói derbit” – utalt ezzel az árulózásra a rendkívüli ülésen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: a gödi Samsung-gyár, fotó: MTI/Mónus Márton

Megbeszéljük...
2020. augusztus 12., szerda 16:35
Műsorvezető: Bolgár György