„Klubrádió
A lényeg

A gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit

7/03/2023 18:24

| Szerző: Klubrádió

Súlyosan veszélyeztette a dolgozóit a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft., ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget – írja az Átlátszó.

A bírságot kiszabó határozat szerint 13 ember volt kitéve súlyos veszélyeztetettségnek. A hatóságok már többször megbüntették súlyos mulasztások miatt a hulladékfeldolgozó céget, amely most évi 52 ezer tonnára szeretné növelni kapacitását. A selejtes és minőséghibás akkuk mennyisége ugyanis nőni fog, hiszen a gödi Samsung-beruházás nemrég kapott katasztrófavédelmi engedélyt az új üzemére és hamarosan megkezdi működését az SK Innovation iváncsai akkugyára is.

A határozatban olyan problémák szerepelnek, mint a határértéket meghaladó légszennyezettség, rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók, a munkavédelmi előírások sorozatos megszegése – összegzi az Átlátszó.

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott – közölte két évvel ezelőtt a kormany.hu. A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben.

Az oknyomozó portál próbálta megkeresni a SungEel Hitech Hungary Kft.-t, de a megadott elérhetőségeken nem tudták elérni a céget, a hivatalos dokumentumokban és cégadatbázisokban szereplő emailcímek nem működnek, és a megadott telefonszám téves.

(Kiemelt kép: tüntetés a debreceni akkumulátorgyár ellen)