„Köszönjük,
A lényeg

Áder leállította a mérgező akkugyárról beszélő vendégét, majd kivágták az adásból ezt a részt

10/03/2023 16:52

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A volt államfő, Áder János podcastjában Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője elmondta: a gödi Samsung-gyár környékén nemcsak lítiumot, hanem toxikus oldószert is találtak a talajvízben. A Kék Bolygó Alapítvány elnökeként új feladatot ellátó politikus erre közbeszólt: legyen ez "zárójel" majd a Youtube-ra felkerült verzióból már kivágták a Fidesz irányvonalába nem illő tényeket – számolt be a hvg.hu.

A Spotify-on még egészében meghallgatható a Kék Bolygó Alapítvány podcastjának február 13-án publikált felvétele, amelyben Áder János, az alapítvány elnöke Kaderják Péterrel, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnökével, jelenleg a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével beszélgetett az akkumulátorgyárak körüli kérdésekről.

Sokat ismételt kormányzati panel, hogy a gödi Samsung-gyár környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak, szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérésekkel, amelyek a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vett mintákból kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP), egy súlyosan mérgező oldószer jelenlétét.

A kormánylap Mandiner által "a zöldügyek elnökének" titulált Áder felmondta az adásban a kormányzat paneljeit, majd nem sokkal később (a 38. percnél) ismét nekifutott a kérdésnek: „Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?”

Kaderják szerint is jogos, „ha” jól működtetik a gyárat. Szerinte a korszerű akkumulátorgyártás komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak és állandó fejlesztés alatt vannak. Kifejti, hogy a vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe. „Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is” – teszi hozzá, de Áder azonnal lekeveri: szerintem ez zárójel, térjünk vissza….

Így a szennyezésről visszatértek arra, hogy a zárt technológia biztonságos, és a debrecenieknek sem kell félniük a gigászi méretűre tervezett CATL-üzemtől.

És hogy mennyire zárójeles a Samsung-gyár környezetszennyezése a közpénzmilliárdokkal kitömött Kék Bolygó szerint, azon is lemérhető, hogy a beszélgetés Youtube-ra felkerült videós változatában Kaderják Péter ezen mondatait nemes egyszerűséggel kivágták az adásból (a videóban a 44. perctől).

A HVG megkérdezte a Kék Bolygó sajtóosztályát, miért vágták ki Kaderják Péter mondatait a Youtube-os adásból, hiszen egy létező problémára hívta fel a figyelmet, a beszélgetés pedig épp a lég- és vízszennyezés témáját boncolgatta. Végül azt a választ kapták, hogy „a videós anyagból kikerülhetett volna 20 perc is, vagy 30 perc”, ezt szerkesztésnek hívják, és a HVG ne magyarázzon bele semmilyen hátsó szándékot vagy koncepciót. Az ugyanakkor feltűnő, hogy a YouTube változatot nem a tömörítés kedvéért vágták meg erősen, hiszen pár perccel még hosszabb is a Spotify-adásnál – jegyzik meg a cikkben.