„Köszönjük,
A lényeg

Mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében

2/05/2022 15:52

| Szerző: Klubrádió

NMP-t találtak a gödi kutak vizében, amelyeket a helyi Samsung-gyárban is használnak, de a hatóság nem adja ki az iparterület vizsgálati dokumentumait. Balogh Csaba, Göd ellenzéki polgármestere azt mondta a Klubrádiónak, hogy minél hamarabb ki kell deríteni, mennyi köze lehet a gyárnak az ügyhöz.

Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében – írja az Átlátszó. A portál egy független szakértői vizsgálatra hivatkozik, amely olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak.

Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek "döntést előkészítő", tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban. A Göd-Ért Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók. A vizsgálat során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a mérgező oldószer viszonylag magas jelenléte.

2022. május 02. A lényeg - 22.05.02. Kecskés Krisztina
00:58
00:00
Kecskés Krisztina, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke azt mondta a Klubrádiónak, hogy nem tudják jelenleg, hogy azok a szennyező anyagok, amelyek a talajba kerülhettek, milyen összetételűek, és ha az NMP is jelen van ezek közt az különösen nagy bajt jelent, hiszen magzatkárosító hatása van, ami legfőképp a helyi kismamákat. és magzatukat veszélyezteti.

2022. május 02. A lényeg - 22.05.02. Balogh Csaba
01:01
00:00

"Nagy siker, amit a Göd-Ért Egyesület véghez vitt az ügyben" - nyilatkozta Balogh Csaba, Göd polgármestere a Klubrádiónak. Mint mondta, az Egyesület saját pénzből végzett méréséből kiderült, hogy az oldószer akár meddőséget is okozhat. A katasztrófavédelem nem partner a vizsgálatban, visszatartja a fontos információkat, ezért Balogh szerint minél hamarabb ki kell deríteni, hogy a Samsung-gyárnak valóban köze van-e az ügyhöz.

Az NMP (1-metil-2-pirrolidon) oldószer, amelyet nagy mennyiségben importálnak és gyártanak Európában. Különféle iparágakban használják, például a petrolkémiai, a felületkezelési és a gyógyszeriparban. Az NMP reprodukciót károsító anyag (károsíthatja a születendő gyermeket), súlyos szemirritációt okoz, bőrirritáló hatású, valamint légúti irritációt okozhat – írja az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) az NMP-ről szóló tájékoztatójában.