„Köszönjük,
A lényeg

Felülvizsgálhatják a dél-koreai akkugyárak európai beruházásaikat

20/03/2023 16:16

| Szerző: Klubrádió

A dél-koreai akkumulátoripari szereplőket is  elgondolkoztathatja az EU kritikus nyersanyagokról szóló törvénytervezete, lehet, hogy jobban megéri majd Amerikába vinni a gyártósorokat.

Az Európai Unió célja többek között az, hogy elkerülje azokat a kockázatokat, amik azzal járnak, ha egy beszállítótól érkeznek a nyersanyagok, így a törvény előírja, hogy a szövetségi rendszer éves stratégiai nyersanyag-fogyasztásának legfeljebb 65 százaléka származhat egyetlen országból.

Iparági források szerint a dél-koreai vállalatok már vizsgálják milyen "továbbgyűrűző" hatásai lehetnek a tervezetnek – számolt be a koreabizwire.com gazdasági portál cikke alapján a Portfolio. Magyarországon jelenleg a Samsung SDI-nek van gyártósora.

A kérdés, hogy a forrásdiverzifikálás és a hulladék akkumulátorok újrahasznosítási stratégiája mekkora többletterhet jelentene az eredeti terveikhez képest. A sebezhetőségeket úgy fogják azonosítani, hogy felmérik, hogy az adott országból származó nyersanyagok aránya magas-e, és hogy ez potenciálisan bizonytalanságot okozhat-e a jövőbeli ellátásban. 

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
A gödi Samsung-gyár.
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

Ráadásul az Amerikai Egyesült Államok egyrészt adókedvezményekkel, védővámokkal és állami támogatással segítené a helyi gyártatást, másrészt nem szabályozza a nyersanyagellátást. Így még vonzóbbá válhat a dél-koreaiak számára.

Címlapi kép: A Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepsége, 2017. május 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt