„Klubrádió
A lényeg

Mol: Valóban sérül az ország ellátásbiztonsága

30/11/2022 18:47

| Szerző: Klubrádió

Magyarország ellátásbiztonsága valóban sérül. Ennek három oka van – közölte a 24.hu-val a Mol, miután a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter úgy fogalmazott, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül.

A Mol közlése szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolajszállítás. Azt írták: az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcsidőszakon kívül, csökkentett kapacitással működik. Másrészt a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani. Harmadrészt az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról: novemberben a Mol szolgálta ki a piac 85 százalékát.

Közölték: igyekeznek rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat import csatornáin már több mennyiséget nem tud behozni.  A helyzetet fokozza, hogy a meglévő stratégiai készletből csak vészhelyzetben lenne szabad vételezni és minél hamarabb vissza kell tölteni a kivett mennyiséget. Kiemelik, hogy ennek tetejébe érkeznek még az európai szankciók is, amelyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni.

”Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyagimportot, amely 2-3 hónapot vesz igénybe” – vonták le végül a következtetést.

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: most aggasztó hírek vannak: december 5-én újabb szankciók lépnek életbe, és a Mol százhalombattai finomítójában is olyan meghibásodások vannak, amelyek miatt mérsékelten tud üzemelni. A Molnak kell választ adnia, hogy képes-e biztosítani az ország benzin- és dízelellátását. Ha nem, akkor veszélybe kerül a hatósági áras üzemanyag Gulyás szerint, mert az import üzemanyag jóval drágább lenne.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)