„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Az uniós pénzek felfüggesztése nem okozott meglepetést

30/11/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió

Navracsics Tibor a kormányinfón azt mondta, szerinte nem jelentett meglepetést újdonságot az Európai Bizottság javaslata, de egy újdonság volt nekik benne: az, hogy elfogadták a magyar helyreállítási tervet. Navracsics csak akkor mondana le, ha részegen menne tárgyalni, Gulyás pedig az elbocsátott tanárok ügyéről azt mondta: a kormány álláspontja világos, mindenkinek be kell tartania a törvényeket.

Délelőtt kormányülést is tartottak, ezen Orbán Viktor miniszterelnök posztja szerint Európa energiabiztonságáról és Magyarország energiaellátásáról is szó volt. A kormányinfó, amelyet 11 óra után hirdettek meg, egy órás lesz és csak az EU-s forrásokról szól.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kezdte, szerinte nem jelentett meglepetést újdonságot az Európai Bizottság javaslata, de egy újdonság volt nekik benne: az, hogy elfogadták a magyar helyreállítási tervet. Ez nem kis büszkeség számunkra – fogalmazott Navracsics, aki szerint a magyar nemzeti terv az egyik legjobb az Európai Unióban. A másfél éves munkának meglett a gyümölcse – tette hozzá. A miniszter szerint bíznak benne, hogy minél előbb aláírhatják a partnerségi megállapodást az Európai Bizottsággal.

Ami a kohéziós alapok felfüggesztését illeti, Navracsics szerint ez számukra nem volt újdonság. "Mi úgy gondoljuk,hogy ez részben abból is adódik, hogy az általunk megállapított törvényhozási menetrend, ami szeptember elején indult el, olyan határidőket is tartalmaz, amik még előttünk vannak. Abban bízom, hogy ugyanolyan alaposan teljesítjük a vállalásainkat, mint az eddigiek, és 2023-ban lehetővé válik, hogy 100 százalékosan hozzáférjünk az uniós forrásokhoz minden operatív program tekintetében"  mondta. A miniszter szerint a Bizottság aggodalmai közül néhány pont félreértéseken alapul.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt közölte: jövőre 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra, ebből 1500 milliárd érkezésének nincs akadálya, a maradék talán az év második felében érkezhet - tette hozzá Gulyás. Hozzátette, hogy a magyar költségvetés stabil, a költségvetés finanszírozásánál nem fog problémát jelenteni a Bizottság javaslata. Az is elhangzott, hogy nincs szükség rendkívüli ülésszak elrendelésére a Parlamentben, mert a vállalások megfelelően haladnak.

Arról is beszélt Gulyás, hogy a kondicionalitási eljárás nem méltányolta azokat a döntéseket, amiket az Országgyűlés jövő szerdán szavaz meg. Ez annak tudható be szerinte, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomása alatt áll. Elismételte, amit már korábban is sokszor mondott, hogy a baloldali EP-képviselők havi 6 milliót keresnek, és közben az Európai Parlamentben olyan határozatot fogadnak el, ami a magyarok ellen van. "Nyíltan magyargyűlölő" baloldaliakról beszélt.

Sőt, azt is mondta Gulyás Gergely, hogy "a magyar baloldalnak jelentős felelőssége van abban, hogy visszatartják az uniós forrásokat, a kormánynak ebben nincs felelőssége". 

December 12-én dönthetnek

Navracsics szerint várhatóan december 12-én döntenek majd az EU-s pénzügyminiszterek az Európai Tanácsban a magyar helyreállítási terv elfogadásáról. (Az elfogadásra tett javaslatot az Európai Bizottság, de a Tanácsban döntenek majd.)

"Nem járunk úgy, mint a lengyelek"

Megkérdezték Navracsicstól, mi a garancia arra, hogy nem járunk úgy, mint a lengyelek, akik végül nem kapták a helyreállítási pénzeket, mert nem teljesítették az erre vonatkozó feltételeket. „Mi tovább is el fogunk jutni, egészen addig, hogy meg fogjuk kapni a pénzt” – bizakodott Navracsics. A miniszter abban bízik, hogy a Tanácsban az a pont nem fog változni, amivel elfogadták a helyreállítási pénzeket, de a többi (vagyis a pénzek felfüggesztése) akár még pozitívan is változhat.

Abban nincs vita az Európai Bizottsággal, hogy jó irányban haladunk, és az eddig megtett út megalapozza, hogy forrásvesztés nélkül jussunk hozzá az európai pénzekhez – ismételte meg Navracsics Tibor. A miniszter ugyanakkor megint arra panaszkodott, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben előbb kommunikált az újságírókkal, mint a magyar kormánnyal. A bírósági szervezeti törvényt módosítani kell majd az Országgyűlésben, ezt majd csak a jövő évben fogja tárgyalni a Parlament.

Pedagógusok

Gulyás az elbocsátott tanárok ügyéről azt mondta: a kormány álláspontja világos, mindenkinek be kell tartania a törvényeket, és jogszerű tiltakozásra van lehetőség az országban. A miniszter szerint a pedagógusok béremelése ez csak az Európai Bizottságtól függ. Ha a partnerségi megállapodást decemberben sikerül aláírni, és nincs olyan ok, ami az erről szóló EFOP-programokból pénzt von el, akkor januárban "az ígért mértékben" lesz bejelentett béremelés.

Milyen feltételeket kell még teljesíteni?

A magyar kormánynak a visszatartott kohéziós forrásokhoz hozzájutásért, kérdezték Navracsicstól. Az antikorrupciós munkacsoport létrehozása, korrupcióellenes stratégia és csalásellenes stratégia megújítása, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása március végi határidővel – sorolta. Ezzel együtt, ha száz méteres síkfutáshoz hasonlítjuk a folyamatot, Navracsics szerint 90 méternél tart a kormány.

Aggasztó hírek az ársapkákkal kapcsolatban

Az ársapkákat legutóbb december végéig hosszabbították meg. Gulyás szerint akkor változtatnak, ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül. Úgy fogalmazott, most aggasztó hírek vannak: december 5-én újabb szankciók lépnek életbe, és a Mol százhalombattai finomítójában is olyan meghibásodások vannak, amelyek miatt mérsékelten tud üzemelni. A Molnak kell választ adnia, hogy képes-e biztosítani az ország benzin- és dízelellátását. Ha nem, akkor veszélybe kerül a hatósági áras üzemanyag Gulyás szerint, mert az import üzemanyag jóval drágább lenne.

Mikor mondana le Navracsics?

Megkérdezték Navracsicstól, hogy ha továbbra sem sikerül megállapodni a Bizottsággal a visszatartott forrásokról, lemond-e. "Ha részegen megyek el egy tárgyalásra, sértegetem a partnereimet, majd bedobom az egyik biztos ablakát, akkor lehet, hogy lemondanék, de ha mindent megteszek, akkor nem" – fogalmazott egy kérdésre válaszolva a területfejlesztési miniszter. Ha másokon múlik, hogy nem jutnak megállapodásra, akkor nem mond le – válaszolta.

Gulyás Gergely azt is mondta: az egész EU működése azon alapszik, hogy különböző ügyeket nem kapcsolunk össze egymással. Illetve az Európai Bizottsággal folytatott vitákról úgy fogalmazott: "talán abban is különbözünk az európai politikai elittől, hogy igyekszünk nyíltan is őszintén beszélni".

Szerdán derült ki, hogy hivatalosan a következő ötéves uniós költségvetés magyar részének befagyasztását, míg a koronavírus-járvány miatt létrehozott helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásainak folyósítását  javasolja az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban

(Forrás: hvg.hu, telex.hu, kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)