„Klubrádió
A lényeg

Hivatalos: a Bizottság nemet mondott a magyar "reformra"

30/11/2022 12:41

| Szerző: Klubrádió

Hivatalosan a következő ötéves uniós költségvetés magyar részének befagyasztását, míg a covid miatt létrehozott helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásainak folyósítását  javasolja az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban, írja a Telex.

Verteidigungsministerin von der Leyen in Washington
 
Ursula von der Leyen
 
Forrás Flick.com
Fotó: Thomas Imo/Photothek
 

 

A pénzügyminiszterek elé kerülő javaslatokat a Hvg.hu ismertette:

  • A jogállamisági eljárás keretében – amelyet az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd euró zárolása.
  • A Bizottság elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent.
  • A zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén.

A végső szót a tagállami miniszterek mondják majd ki, ehhez az unió lakosságának 65 százalékát kitevő 15 ország jóváhagyása szükséges. Az Európai Bizottság döntése értelmében tehát a magyar jogállamiság helyreállítása érdekében Orbánék által beígért változtatások nem voltak elegendők, így 7,5 milliárd euró (3 000 000 000 000 forint) uniós támogatást zárolhatnak.

A magyar kormány az elmúlt hetekben számos olyan törvénymódosítást nyújtott be és fogadott el, amivel a jogállamisági és korrupciós problémákat orvosolták volna. Johannes Hahn költségvetési biztos a döntést ismertetve azt mondta, az Európai Bizottság azt értékelte, hogy ezeket a lépéseket a határidőre megfelelően végrehajtotta-e a magyar kormány: „A rövid válasz: nem" - mondta.