„Köszönjük,
A lényeg

Norvég Alap: megint vétózott Magyarország egy közös nyilatkozatot

28/11/2022 07:00

Ismét megvétózta a magyar kormány az EGT-tanácsülés zárónyilatkozatát, írja a Népszava. Ez volt sorrendben a harmadik alkalom, hogy Budapest vétóján megbukott az uniós zsargonban következtetéseknek nevezett szöveg elfogadása.

Norvég alapok - Befejeződött a pályázatok értékelése, 3,
 
Norvég alapok - Befejeződött a pályázatok értékelése
 
Budapest, 2015. február 27. Erős Barbara, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány stratégiai igazgatója (b), Kelemen-Varga Roland, az Ökotárs Alapítvány programvezetője (k) és Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) harmadik, utolsó pályázati felhívásának eredményhirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az Ökotárs irodájában 2015. február 27-én. . MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

Az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-ek, valamint Liechtenstein, Izland és Norvégia évente kétszer üléseznek, és megegyeznek arról, hogy Liechtenstein, Izland és Norvégia mennyi pénzt adjon az EU átlagos fejlettségi szintjétől elmaradó tagállamoknak (15 ilyen ország van) 2021-2027 között, köztük Magyarországnak.

Sajnáljuk, hogy nem sikerült jóváhagyni a következtetéseket, pedig minden fél komoly erőfeszítéseket tett – mondta Eva Hrncirová, a kormányközi EU Tanács soros elnöki posztját betöltő Csehország brüsszeli szóvivője a Népszavának. A mostani tanácskozáson külön hangsúlyt kaptak az energiabiztonság kérdései, ami azért is bír jelentőséggel, mert Norvégia lett az EU első számú gázszállítója. A lap forrása szerint Magyarország ragaszkodott ahhoz, hogy a közös nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy a norvégok megszegték az EU-val szemben vállalt pénzügyi kötelezettségeiket. Ez az a pénz, aminek keretében a nem EU-s Norvégia az EU-s kedvezmények igénybevételéért többek között Magyarországnak 77 milliárd forintot fizetett volna, de a kormány inkább az egész pénzről lemondott, csak ne kelljen tőle független civileknek is adni belőle.

A három nem EU-s ország tervei szerint a pénzek odaítélését ezután a rendszerszintű korrupció megfékezését szolgáló intézkedésekhez kötnék, de erről a lehetőségről a hármak egyelőre maguk között egyeztetnek.