„Klubrádió
Reggeli gyors

Bevétel nélkül Gödön már nem látják hasznát a Samsung-gyárnak

22/10/2021 12:39

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Beérett a kormány önkormányzatokat fojtogató politikája, az ellenzéki vezetésű Göd egy fillér pénzt nem kapott a városban terjeszkedő, a városi infrastruktúrát használó Samsungtól. A polgármester a Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy így nekik már egyszerűen nem éri meg, hogy egy nagy gyár van a területükön.

A kormány, hogy az országban több különleges gazdasági övezetet jelölt ki, és elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy a területükön lévő gyáraktól adót szedhessenek. Hogy ezek miatt az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kár éri, ez a kormány számára tiszta haszon. Vagy éppen ez a cél? Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere nagyon úgy fest a helyzet. (A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva 1:06:15-től hallgatható meg).

2021. október 22. Reggeli gyors (2021. október 22., péntek 06:00)
136:10
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az Gödön csütörtök óta egy előterjesztésből tudják, hogy amióta a városban lévő Samsung nem nekik fizet, hanem a fideszes vezetésű Pest megyének, 2021 júniusáig 2 milliárd forint folyt be adóbevételekből. Ezekből Göd város önkormányzata semmit sem kapott.

A polgármester szerint politikai leszámolás van a háttérben, mert a kormány eleve úgy jelöte ki az adóbevétel kiesés miatt megtámogatandó településeket Göd környékén, hogy csak a fideszes vezetésű önkormányzatok kerültek a felsorolásba. Sződliget viszont nincs, holott az is érintett lehetne, de ott is momentumos polgármester van.

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
Göd, 2020. január 28. A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt "karanténba helyezi" és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at. MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
 

 

Hogy nagyon is számít, ki nyújtja be a pályázatokat, azt Balogh szerint bizonyítja, hogy amíg az önkormányzat egy ingatlan felújítására nem kapott pénzt, ugyanarra egy civil is benyújtott pályázatot, ő viszont megkapta. Így az önkormányzat most a civileknek odaadják az egyik épületet, hogy a pályázati pénzből felújíthassák. Azt is elmondta, hogy amikor a Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap útfelújításra pályázott, és Pest megyével tárgyaltak, közölték velük, hogy csak akkor nyernek a pályázaton, ha Duna út felújítására kérik a pénzt, holott ezt nem is a városnak kellene felújítani, mivel állami kezelésben van, ők pedig az így is csökkentett költségvetésük miatt csak olyan beruházásokat akartak finanszíroztatni, ami település működési költségeit csökkenti. Nem is nyertek.

Ahogy azzal az egyedi elbírálású kérelemmel sem, amivel a zöld hulladék elszállítására vonatkozott, és amire minden más település kapott támogatást. "Göd kezdeményezését napirendre sem vették" - mondta a polgármester.

És hogy milyen jól járt a cserével a Samsung? Pest megye azonnal levitte a cég számára az iparűzési adót, és 4 milliárdot szed be a különleges gazdasági övezetekből, míg ha Gödön maradt volna, ebből 8 milliárd bevételük lett volna. Így már Göd város nem látja hasznát a Samsung gyárnak, mondta a polgármester, aki a munkahelyteremtéssel kapcsolatban is eloszlatta a félreértéseket, a Samsung ugyanis csak 107 gödi dolgozót foglalkoztat, aminél a városban kisebb vállalkozások is sokkal többeket dolgoztatnak. Nem éri meg a céget működtetni Göd számára, mondta Balogh polgármester.