„Klubrádió
A lényeg

Lemondott az ellenzéki polgármester Gödön, kaptak is 100 millió forint támogatást

24/02/2023 14:20

| Szerző: Klubrádió

Tuzson Bence, a térség fideszes parlamenti képviselője azt közölte, hogy 100 millió forintos támogatást kap Göd városa, az összeget a Kék Duna Központ felújítására fordíthatják. Ez csupán két héttel azután történt, hogy a város polgármestere, az egykori momentumos, majd független Balogh Csaba lemondott a pozícióról – írja a Telex.

A város polgármestere, az egykor momentumosként, majd függetlenként politizáló Balogh Csaba február elején mondott le, mert szerinte nem tud küzdeni „a NER helyi és országos többsége ellen”. Hozzáfűzte, a kormányhivatal szerinte a testületben többségbe került DK-LMP-Fidesz keze alá dolgozik. Az ellenzéki pártszövetség Balogh Csaba vezetésével 2019 októberében leváltotta a Fideszt Gödön, ám alig fél évvel később szétesett az összefogás és a nyolcfős frakció kettévált. Ez az elmérgesedett helyzet vezetett végül a városvezető lemondásához. 

Ezzel együtt Gödön évek óta megy a küzdelem az akkumulátorgyár miatt. A Samsung a lakossági tiltakozás ellenére bővítené üzemét a városban, a növekedéssel viszont a problémából is egyre több lett. A gyár miatt ki kellett vágni az egyik helyi erdőt, a gépek egy része pedig olyan hangos, hogy a környéken élők nem tudnak tőle aludni. A folyamatos bővülés közben a gyár épületei elérték a lakóövezet határát, ami miatt a korábban falusias, pihenőövezetnek számító Göd Újtelep a helyiek szerint gyakorlatilag élhetetlen lett.

A kormány azzal segítette a Samsung terjeszkedését, hogy a gyár környezetét különleges gazdasági övezetté minősítette. A döntéssel elvonta Göd iparűzési adóját, és a fideszes többségű megyei önkormányzathoz irányította. A város és a polgármester mozgásköre így alaposan beszűkült.

Most viszont pénz áll a házhoz, bár a Kék Duna Központ állami tulajdonban van. Az üdülőhelyről a lemondott polgármester, Balogh Csaba korábban azt írta, bár az önkormányzat kidolgozott egy 15 éves hasznosításról szóló tervet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. „váratlanul teljesíthetetlen adminisztrációs akadályokat gördített az igény elé”.

(via Telex)