„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bruti a debreceni akkugyárról: Nem szeretném ezt a toxikus, nagy godzillamonstrumot a kertem végébe

24/05/2023 20:05

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kedden ismét tüntettek Debrecenben az akkumulátorgyárak ellen. Felszólalt a humorista, zenész Bruti, azaz Tóth Imre is, aki 53 éve él a városban. A Megbeszéljükben elmondta, már most sincs elég víz a városban, elsivatagosodik a környék, és laikusként is könnyű belátni, hogy 40 ezer köbméter víz - amennyit a CATL gyára naponta fogyasztana - nagyon sok. 

2023. május 24. Megbeszéljük - részlet Tóth Imre Bruti 2023.05.24.
13:44
00:00

Kedden ismét tüntettek Debrecenben a kínai akkumulátorgyárak építése ellen – számolt be a debreciner.hu. Néhány százan vettek részt a demonstráción, amit az LMP szervezett. Felszólalt a párt több politikusa, civil részről pedig Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tagja és Bruti, azaz Tóth Imre, debreceni zenész, humorista és műsorvezető.

A városban hónapok óta voltak időről-időre tiltakozó akciók a CATL gyárának telepítése ellen. Május elején Szijjártó Péter külügyminiszter Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő és a szintén fideszes Papp László polgármester társaságában jelentette be, hogy még egy akkumulátorgyár, az Eve Poweré is Debrecenben épülne meg. Ez volt a keddi tüntetés apropója.

Nemcsak úgy ideköltöztem, ide születtem, 53 éve élek itt, szóval nem vagyok áldebreceni – utalt Bruti a közmédia néhány hónappal ezelőtti húzására, amikor a tiltakozókról azt állították, nem is debreceniek. Bár pártfelkérésre vállalta el, hogy felszólal, azt aggódó civilként tette.

Mivel nem túl jó az akkumulátorgyárak megítélése, PR szempontból előnyös lenne, ha uniós pénzből lehetne építeni egy akkumulátorsétányt, és akkor a nagyközönség megfigyelhetné természetes élőhelyén a 9000 dolgozót, amint gyártja az akkumulátorokat – viccelődött a tüntetésen. Azt mondja, az eseményen inkább a stand-upos vonalat követte, hiszen ott voltak szakértők, akik nála jobban el tudják mondani a problémát.

Korábban egyébként dalt is írt a témában.

Bruti a város déli részén lakik, ahova a CATL gyárát is építik. "Megmondom őszintén, nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt a toxikus, nagy godzillamonstrumot szeretném a kertem végébe" – mondta a humorista a Megbeszéljükben. Hozzátette, idézőjelben érti a kertje végét, mert 3-4 kilométerre lakik a kijelölt területtől, a mikepércsiek viszont mindössze pár száz méterre vannak.

"Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága egy akkumulátorgyárnak, akár még Magyarországon is lehet. Nem értek hozzá, mert nem vagyok szakértő vagy tervezőmérnök, ahogy az országban szerintem senki, még azok sem, akik ide akarják hozni" – mondta Bruti.

Azt viszont laikusként is könnyű belátni, hogy 40 ezer köbméter víz naponta – ennyit használna fel egyes számítások szerint a CATL gyára – nagyon sok. Egy átlag magyar család éves vízfogyasztása 150 köbméter, szóval 266 évnyi ellátásukat fogyasztaná el a gyár minden nap – mondta Bruti. "Debrecennek már most nagyon kevés a vize, elsivatagosodik a város. Az élő tavaink eltűntek, a horgásztavak kiapadtak, így az ezekhez kötődő szabadidős tevékenységek is kiestek a környéken" – mesélte a humorista.

 
Bruti a tüntetésen, május 23-án.
 
Forrás: A Debreciner YouTube-csatornája, felvétel: Polgár Tóth Tamás
 

Sokan vannak, akik azzal jönnek, hogy de hát te is használsz akkumulátort, nem? Bruti szerint ez körülbelül annyira rossz kérdésfelvetés, mint, hogy "miért, a Gyurcsány jobb volt?". Erre azt szokta válaszolni, hogy "te is minden nap termelsz szemetet, mégsem szeretnél a kerted végébe kilométer magas szeméthegyet."

Bár a tüntetésen csak pár százan vettek részt, Bruti a helyi ismerőseivel folytatott beszélgetéseiből azt szűrte le, hogy  senki nem örül a beruházásoknak, "mindenkiben van félelem". A lakosság kevés információt kap és, bár eleinte sokszor elfogadhatónak hangzik, amit a polgármester mond, utóbb általában kiderül, hogy semmi sem egészen úgy van – magyarázta Bruti.

A humorista szerint ahhoz, hogy javuljon a helyzet olyan környezeti szabályokat kellene betartatni, amik Magyarországon még nem is léteznek, hiszen olyan anyagokkal dolgoznának a gyárakban, amik eddig egyébként nem fordultak itt elő, ezért nincsenek is megszabva hozzájuk határértékek. Bruti arra bátorított mindenkit, hogy próbáljanak beadni továbbra is népszavazási kérdést az ügyben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../Interjú Tóth Imre, Brutival
2023.május 24., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György