„Klubrádió
Esti gyors

Akkugyár-ügy: a debreceni önkormányzat összemossa a valós aggályokat a pletykákkal

1/02/2023 21:24

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Rég volt olyan jelentős tiltakozás Debrecenben, mint amilyet a CATL akkumulátorgyár terve váltott ki. A kormánypárti sajtó sorosozásba kezdett, a városvezetésnek pedig továbbra sincsenek meggyőző válaszai. A lakossági aggályokat "vádakként" bemutató szórólap alapján nem világos az sem, hova folyna a szennyvíz, ha nem a Tócó-patakba - mondta Polgár Tóth Tamás, a Debreciner.hu újságírója az Esti gyorsban.

2023. február 01. Esti gyors - részlet 23.02.01. Polgár Tóth Tamás
06:37
00:00
Debrecenben a civilek szinte egymásra licitálva szervezik az akkumulátorgyár elleni tiltakozó akciókat, szombaton újabb demonstrációt is tartanak. Ilyan jelentős tiltakozás nagyon régóta nem volt a városban, fel is keltette a kormány és a kormánypárti média figyelmét. A helyiek úgy érezhetik magukat, mintha 2017-et írnánk, talán akkor "járatták utoljára csúcsra a STOP Soros, civil-ellenes kampányt" a városban - mondta Polgár Tóth Tamás a Debreciner.hu újíágírója az Esti gyorsban.

Ahogy annak idején, most is az Alternatív Közösségek Egyesülete áll a lejáratókampány célkeresztjében. A szervezetnek annyiban volt aktív szerepe a tiltakozásokban, hogy hónapokkal ezelőtt - mivel az önkormányzat még egy lakossági fórumot sem szervezett - ezt megtette helyettük. Az eseményre az ország több pontjáról hívtak olyan civileket, akik már megtapasztalták, hogy milyen egy akkumulátorgyár közelében élni - idézte fel Polgár.

Papp László polgármester nemcsak a lakossági fórum megszervezését odázta el, sokáig teljesen ignorálta a lakossági aggályokat, nem fektetett energiát a tájékoztatásba. Az utóbbi időben viszont már az összes bejegyzése a gyárról szól - mutatott rá az újságíró. A polgármester néhány városi vezetővel együtt ellátogatott a németországi Arnstadtba, ahol nemrég történt meg a CATL gyár első ütemének átadása. Papp László a projektet a zöld átállás mintaberuházásának nevezte. Ez is része egy kommunikációs kampánynak - mondta Polgár, aki szerint "jellemző", hogy Pappék magukkal vitték az önkormányzati média munkatársait a türingiai útra. Az arnstadti gyárral való összehasonlítás egyébként már csak azért is sántít, mert a két beruházás között nagyságrendi eltérés van: a németországi létesítmény első ütemének gyártókapacitása 14 gigawatt, a debrecenit pedig 100 gigawattra tervezik - hívta fel a figyelmet Polgár.

Az önkormányzat szórólapon is kommunikál az ügyben: ezen összevonták a valós aggályokat az itt-ott felmerülő pletykákkal és "vádakként" hivatkoznak rájuk - mondta az újságíró. Cáfolni próbálták például, hogy a Tócó-patakba folyna majd a szennyvíz, csakhogy senki nem állította, hogy közvetlenül oda kerülne. Az eddig ismert információk alapján először túlesik majd egy tisztításon a gyárban, majd a debreceni szennyvíztelepen, ugyanakkor előbb-utóbb a Tócóba kerül majd - mondta Polgár.

A teljes beszélgetés a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Youtube

Esti gyors/interjú Polgár Tóth Tamással
2023.02.01., szerda, 18:31
Riporter: Szénási Sándor