„Klubrádió
Megbeszéljük...

Debreceni DK-s politikus: Civilként kell az akkugyár ellen fellépni

31/01/2023 21:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tiltakozó kormánypárti szavazókat riaszthatja el, ha az ellenzéki pártok "rátelepszenek" a népszavazásra – állítja Varga Zoltán. A Demokratikus Koalíció debreceni önkormányzati képviselője szerint civilként kell, "pártlogók nélkül" fellépni az ügyben.

2023. január 31. Megbeszéljük - részlet 23.01.31. Varga Zoltán
12:40
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, közel ezer helyi lakó tüntetett szombaton Debrecen belvárosában a város mellé tervezett akkumulátorgyár építése miatt. Reggel 9 órakor Mikepércsről indult el egy tiltakozó menet, ahhoz közel épülne meg ugyanis a hatalmas méretű kínai gyár. A menet délután ért a debreceni Kossuth térre.

"Aki most népszavazást kezdeményez itt Debrecen városában, az egyszerűen politikai pártként nem tesz mást, mint árt ennek az ügynek. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy amire ez a népszavazási kezdeményezés, ha átmegy, akkor ez a gyár már bőven épülni fog" – nyilatkozta korábban az ATV-nek az ügyben Varga Zoltán.

A Demokratikus Koalíció debreceni önkormányzati képviselője a Megbeszéljük keddi műsorában hangsúlyozta: a pártok részéről tartaná károsnak a népszavazási kezdeményezést. Elmondta, a fideszes vezetésű városban most tapasztalható, hogy a helyiek jó része az akkumulátorgyár ügyében hasonló állásponton van.

A lakosság Varga szerint egyértelműen elutasítja a gyár megépítését. A politikus úgy látja, hogy a megmozdulásokat szervező civilek hitét, meggyőződését nem szabad feláldozni azzal, hogy néhány párt "pár perc hírnévért" rátelepszik az ügyre, amely egyébként a kormánypárti és a politikától elzárkózó embereket is megmozdította. Varga szerint ezzel őket riaszthatják el az ellenzéki pártok. 

Ismertette a helyi népszavazásról szóló törvény vonatkozó részét is, amely szerint egy témában az elsőként benyújtott referendumot vizsgálja a hivatal, a későbbieket vizsgálat nélkül elutasítja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Varga Zoltánnal
2023.01.31., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György