„Klubrádió
A lényeg

Minden rendben, a katasztrófavédelem megadta az engedélyt a Debrecenbe szánt kínai akkumulátorgyárnak

20/01/2023 10:58

| Szerző: Klubrádió

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár. Ezért meg is adták azt a katasztrófavédelmi engedélyt, ami alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható – írja a Népszava.

A határozat csütörtöktől vált nyilvánosan elérhetővé, bő egy héttel azután, hogy indulatos felszólalásokba torkolló közmeghallgatást tartottak ez ügyben Debrecenben. A fórumon számosan megosztották aggályaikat, például arról, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

3000 milliárd forintos beruházással közvetlenül 9000 új mu
 
Barcsa Lajos alpolgármester, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág ügyvezető igazgató aláírja a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodást a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. Fotó: MTI/Vajda János
 
 

A katasztrófavédelem határozata a környezeti terhelésre vonatkozó előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről a január 20-ára, péntekre tervezett, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson kellene szót adni a helyieknek. Az eseményt azonban hogy, hogy nem, olyan időpontra tették, amikor a legtöbb ember dolgozik, így szabadságot kell kivennie annak, aki el akarja mondani a véleményét, vagy kérdéseket tenne fel.