„Köszönjük,
A lényeg

Kínában őrizetbe vették a debreceni sikerberuházás főszereplőit

12/01/2023 07:07

A debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában, mert az ottani hatóságok gyanúja szerint titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét, írja a 24.hu, amely megkereste a külügyminisztériumot, hogy mennyiben befolyásolja a debreceni beruházást. Szijjártóék szerint ez nem okoz fennakadást.

A SEMCORP vállalat gyártóüzemének alapkőletétele Debrecen
 
A SEMCORP vállalat gyártóüzemének alapkőletétele Debrecen
 
Debrecen, 2021. szeptember 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
 

 

A 24.hu szerint 1,4 milliárd dollárt (520 milliárd forint) vettek ki a Semcorp Csoportból. Paul Xiaoming Lee és Tony Xiaohua Li házi őrizetbe került, és bár erről a hazai nyilvánosságot nem értesítette, de a magyar külügyminisztérium tudott a hatósági intézkedésről.

A két testvér és családjuk több mint 10 milliárd dollárral rendelkezik, amivel a déli Jünnan tartományban ők a leggazdagabb vállalkozók.

A cég 2020-ban állapodott meg a magyar kormánnyal, hogy Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben építi fel az első európai gyárát, amely képes lesz arra, hogy a világ teljes szeparátorfólia-szükségletének tíz százalékát előállítsa. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021-ben a debreceni alapkőletételi ünnepségen azt mondta, hogy a beruházás a magyar-kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezete.

A magyar kormány 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kínai cég debreceni gyárépítéséhez. Egy másik, ezzel összefüggésben készülő debreceni kínai beruházás miatt a héten közmeghallgatást tartottak Debrecenben, ami kínos botrányba fulladt.