„Klubrádió
Esti gyors

Debrecen fideszes vezetése akkor is támogatja az akkumulátorgyár megépítését, ha a lakosság nem

10/01/2023 18:55

| Szerző: Klubrádió

"Meg tudom ígérni a debrecenieknek, hogy minden rendben lesz" – mondta Papp László polgármester az épülő kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos környezetvédelmi aggályokról, miután hétfőn botrányba fulladt közmeghallgatást tartottak. A város fideszes vezetője népszavazást nem akar, de közvélemény-kutatás formájában megkérdezné az emberek véleményét, azonban a gyárépítést a város érdekére hivatkozva akkor is támogatja, ha a debreceniek nem. 

2023. január 10. Esti gyors / részlet, Papp László (23.01.10.)
14:40
00:00

"Meg tudom ígérni a debrecenieknek, hogy az akkumulátorgyárral minden rendben lesz" – ezt mondta a környezetvédelmi aggályokra Debrecen kormánypárti polgármestere, aki bízik az engedélyező hatóság szakértelmében, szerinte a beruházás semmilyen veszélyt nem jelent sem a debreceniekre, sem a város vízhálózatára nézve.

Papp László szerint a hétfői közmeghallgatás hangulatából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, úgy látja, sokan félre lettek tájékoztatva a beruházás veszélyeit illetően, a politikusok távozása után pedig már tudtak korrekt párbeszédet folytatni a jelenlévőkkel.

A polgármester szerint a beruházás elsősorban magyarok számára jelent majd munkahelyeket, ezt ígérte a gyárat építő cég is, de Papp László annak is örülne, ha a Debrecenben tanuló külföldiek, jöjjenek akár Amerikából vagy Afrikából, ott maradnának dolgozni. 

Papp László népszavazást nem akar, de közvélemény-kutatás formájában megkérdezné az emberek véleményét, azonban a gyárépítést a város érdekére hivatkozva akkor is támogatja, ha a debreceniek nem. A városvezető kiemelte azt is, hogy a beruházó kínai cég megvásárolta a leendő gyárhoz szükséges telket, ezért a döntés már az engedélyező hatóságon, nem pedig az önkormányzaton múlik.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Esti gyors
2023. január 10., kedd 18:20
Riporter: Selmeci János