„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó: Most látszik, milyen jó, hogy a kormány a járvány idején nem adott segélyeket

5/09/2022 15:40

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyáráról szóló beszédében azt mondta: a kormány jobban jött ki a covid-válságból, mint ahogy belekerült, mert a beruházásokat támogatta a "tőlük követelt" segélyek helyett. Arra utalt, hogy rossz döntés lett volna szociális alapon pénzt adni. Hozzátette: szerinte "Magyarország nagyon-nagyon sokat profitál a Kínai Népköztársasággal fenntartott pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló, külső befolyásoktól mentesített együttműködésből".

Aláírták az adásvételi szerződést a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) és a magyar állam képviselői a debreceni telekről, amelyen a CATL akkumulátorgyára épül majd. A cég a valaha volt legnagyobb, körülbelül 3000 milliárd forint összértékű beruházást hozza Magyarországra, az ígéretük az, hogy 9 ezer új álláslehetőséget hoznak létre ezzel.

A mostani aláírás azért fontos – írja a hvg.hu –, mert a projektnek ez az első olyan megállapodása, amely nemcsak hangzatos, hanem jogi kötőereje is van.

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a projekthez állami támogatást is nyújtanak. Ennek a részleteit viszont csak később, az Európai Bizottságnál induló folyamat lezárását követően hozzák majd nyilvánosságra.

„Magyarország nagyon-nagyon sokat profitál a Kínai Népköztársasággal fenntartott pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló, külső befolyásoktól mentesített együttműködésből” – tette hozzá.

Közölte: nagyra értékelik, hogy a kínai vállalatok a legmodernebb technológiát hozzák az országba. „Mi itt ünneplünk, és akik minket a keleti kapcsolatokért szoktak támadni, most súlyosan irigykednek” – fogalmazott Szijjártó. „Van is mire, nekünk pedig van mit ünnepelnünk” – jegyezte meg.

A miniszter szerint ez a beruházás segít abban, hogy ebből a válságból is jöjjön ki az ország, mint ahogyan belekerült. Úgy látja, hogy ez az elmúlt évek minden válságánál így volt, és ennek receptje, hogy minden válságnál a beruházásokat támogatta a kormány. „Így volt ez a világjárvány alatt is, amikor a tőlünk követelt segélyek helyett beruházások támogatására fordítottunk több száz milliárd forintot, amelynek nyomán több százezer munkahelyet megmentettünk, és ennek eredménye a mostani gazdasági növekedés. (...) Mi lett volna, ha azokra hallgatunk, akik szerint szociális alapon kellett volna kiosztani a pénzeket?” – tette fel a kérdést.

A terv szerint az építkezést még idén elkezdik, a 100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyárban 2025-ben indulhat a munka. Ez lesz a CATL második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után. Mivel a magyarországi létesítmény közel van a vevői – például a Mercedes-Benz, a BMW, a Stellantis és a Volkswagen – néhány autógyárához, Debrecenből ezeknek az autógyártóknak szállítanak majd akkumulátorcellákat és modulokat.